Skip to main content

Knuffel (2015)

Knuffel 1Knuffel was als enige koe overgebleven na de verkoop van de boerderij van haar voormalige eigenaar. Deze wilde haar graag houden, maar vanwege de verkoop van de gebouwen van het boerenbedrijf, was dat helaas geen optie meer. Daarom werd besloten dat Knuffel haar leven  bij rundveeopvang de Leemweg mocht voortzetten.

Na een korte wenperiode is Knuffel opgenomen in de grote kudde van Bert.

Knuffel is geadopteerd door Leonie en Meland, Simone uit Borger, familie Schaap uit Wolvega, Christine Vos-Wensink en Willem-Jan.

Antje (2018)

a0f6d692 cd4b 4864 a8c0 eae41904dc02In de zomer van 2022 zijn Antje (die op de foto voor haar moeder staat) en moeder Willy bij de rundveeopvang aangekomen. De laatste jaren leefde het tweetal bij iemand die ze van de slacht had gered, maar die eigenlijk geen ruimte had voor twee koeien.

Vooral Antje had tot nu toe nog nooit een stal van binnen gezien. Daarom moesten moeder en dochter eerst op stal blijven, totdat ze daaraan gewend waren. Vervolgens zijn ze toegevoegd aan de grote kudde, waar ze de rest van hun koeienjaren mogen doorbrengen.

Antje is geadopteerd door Marloes uit Berkel en Rodenrijs en Bernardien uit Zwolle

Willy (2016)

fc0f1b2b 844c 44b1 bb8d e6257714b397Willy en haar dochter Antje zijn in de zomer van 2022 bij de rundveeopvang aangekomen. De laatste jaren leefde het tweetal bij iemand die ze van de slacht had gered, maar die eigenlijk geen ruimte had voor twee koeien.

Omdat ze geen stal kenden, moesten moeder en dochter eerst een tijdje op stal blijven, totdat ze daar gewend waren. Vervolgens zijn ze toegevoegd aan de grote kudde, waar ze de rest van hun koeienjaren mogen doorbrengen.

Willy is geadopteerd door Bernardien uit Zwolle, José Alkema uit Hoogezand en Saar uit Haarlem

Annie (2015)

7ad1cb91 e24b 4ee6 a592 d65e46248004Annie was een hobby-koe, waarvan de eigenaar ernstig ziek is geworden. Daarom kon hij haar niet meer de zorg geven die ze verdiende. De eigenaar besloot daarom, om Bert te contacteren. Nu mag Annie de rest van haar levensdagen op de Leemweg doorbrengen.

Doordat Annie totaal onbekend was met het concept stal, moest ze even binnen blijven, totdat ze het stalleven geheel onder de knie had. Inmiddels loopt Annie buiten rond en heeft ze uitgebreid kennis gemaakt met de grote kudde.

Annie is geadopteerd door Sonja uit Den Haag, Bram Stolk, Anja uit Zandvoort, Bernardien uit Zwolle, Jantien en Michel uit Noordwijk, Gijsje Heemskerk, Marijke Postma-Rustenhoven, Marleen uit Portugaal en Arie uit Willemsstad

Capreolus (2017)

Capreolus 1Capreolus was niet meer geschikt als melkkoe, maar de dochter van de melkveehouder was heel erg aan haar gehecht. Zodoende kwam ze op de wachtlijst van de Leemweg terecht. Terwijl Capreolus op de wachtlijst stond, is ze per ongeluk bezwangerd geraakt. Een geluk bij een ongeluk; haar dochter Filia mocht natuurlijk gewoon mee met haar moeder en daarmee is Filia het eerste kalf, dat Capreolus zelf mag grootbrengen. Capreolus en Filia zijn in juni 2022 aangekomen op de Leemweg.

Capreolus is geadopteerd door Annem uit Oosterwijk, Mirjam, Bernardien Verweij uit Zwolle en Thomas en Saakje uit Leeuwarden

Filia (2021)

b4c002b7 3573 4df2 9e64 6df8cdc8cbe0Filia is samen met haar moeder Capreolus (5 jaar) in juni 2022 naar de Leemweg gekomen. Capreolus was niet meer geschikt als melkkoe, maar de dochter van de melkveehouder was heel erg aan haar gehecht. Zodoende kwam ze op de wachtlijst van de Leemweg terecht. Terwijl Capreolus op de wachtlijst stond, is ze per ongeluk bezwangerd geraakt. Een geluk bij een ongeluk; Filia mocht natuurlijk gewoon mee met haar moeder en zo is dit gelukskalf het eerste kalf dat Capreolus zelf mag grootbrengen. En Filia is het lot van kalfjes in de melkindustrie bespaard gebleven. ze mag voor altijd bij haar mama blijven.

Filia is geadopteerd door Corrie uit Leusden, Thomas en Saakje uit Leeuwarden, Elisabeth Stoffer, een dierenvriend uit Haarlem en Lindy Janssen uit Oudehorne.

Elske (2013)

Elske vooran en EmmaElske had een triest begin van haar leven: ze werd als kalf gedumpt vlakbij een zorgboerderij. Helaas is dit een praktijk die we bij de Leemweg al diverse malen langs hebben zien komen (zie het verhaal van Jip en Janne). Elske is vervolgens jarenlang bij de zorgboerderij liefdevol verzorgd, maar vanwege veranderende bedrijfsomstandigheden kon ze daar niet meer blijven.

Omdat Elske een dumpkalf was, heeft ze een registratiefout en mocht ze eigenlijk alleen dood van het erf afkomen. Maar aangezien Bert Hollander als enige in Nederland een ontheffing heeft, mocht Elske wel levend naar Rundveeopvang de Leemweg. En een leven gered, is een wereld gered.

Elske is geadopteerd door familie Schaap uit Wolvega, Louisa, Bernardien uit Zwolle en Annet Swarte.

Emma

EmmaKoe Emma komt van een melkveebedrijf in Hollandscheveld. Volgens haar vorige eigenaren is Emma "Onze lievelingskoe, een ondeugende, lieve knuffelkoe". Emma heeft in december van vorig jaar een kalf gekregen wat erg groot was, waardoor ze een zware bevalling moest doorstaan. Het kostte Emma maanden om hiervan bij te komen en ze kreeg ook nog verklevingen in haar baarmoeder.

Normaliter betekent dit voor een koe een enkeltje slachthuis, maar de melkveehouder en zijn familie konden dit niet over hun hart verkrijgen. Daarom werd er contact opgenomen met Bert, en ze gaven aan maandelijkse donaties voor Emma te willen doen, waardoor haar een mooi 'pensioen' op de Leemweg wordt gegarandeerd.

Emma is geadopteerd door familie Schaap uit Wolvega, Luisa en Marijke uit Bilthoven

Quincy

APVD4656Quincy werd gered door Ank, die een aantal jaren geleden een telefoontje van een bevriende boerin kreeg, met de boodschap dat ze een kalfje mocht uitkiezen dat niet naar de slacht zou gaan. Dat werd Quincy. Quincy zette verschillende kalveren op de wereld, maar moest vanwege de aangescherpte regels waar veel veehouders mee te maken krijgen, uiteindelijk toch naar de slacht. Dat wilde Ank niet toelaten, dus Bert werd gebeld. Die had op dat moment geen ruimte, maar buurman Wiebe gelukkig wel. Zo woonde Quincy nog 2 jaar naast de Leemweg, voordat ze in 2019 eindelijk voorgoed naar het koeienrusthuis mocht komen. Nu hoeft Quincy nooit meer te kalveren en mag ze de rest van haar koeienleven in vrede grazen naast haar kuddegenoten.

Quincy is geadopteerd door Ingrid en Anne en Sabina en Peter uit Belgie

Nora

LADQ4976Nora is een van twee koeien die door een overenthousiaste dierenvriend vrijgekocht werden, en kort daarna wist de dierenvriend er geen raad meer mee en haakte af. Zomaar een kalf of koe vrijkopen zonder plan B, is helaas niet altijd de beste oplossing, want dan wordt er gezeuld met het dier en daar wordt het uiteindelijk ook niet beter van. Nora had het geluk om tijdelijk bij iemand ondergebracht te kunnen worden, maar een koe kost gemiddeld 180 Euro per maand aan eten en verzorging, dus  op de lange duur was dit ook geen oplossing. Bert zat eigenlijk vol, maar besloot na verloop van tijd het tweetal op te nemen. Nu gaat het gelukkig prima met Nora, ze is al helemaal gewend aan haar nieuwe onderkomen.

Nora is geadopteerd door Rose uit Ten Boer en Cyntrel BV en familie O.S. Alakhramsing uit Barendrecht

Tomas

DIZZ4167Tomas werd door iemand vrijgekocht, die kort daarna pas besefte dat er ook hele hoge kosten zijn verbonden aan het in leven houden van een koe en abrupt stopte met betalen. Bert werd gebeld maar die had op dat moment echt geen plek. Tomas moest toen naar een tijdelijk onderkomen, waar hij echter niet kon blijven. Tomas kon uiteindelijk toch op de Leemweg terecht. Nu hoeft hij nooit meer te verhuizen en mag de rest van zijn leven in vrijheid grazen met zijn nieuwe kudde.

Tomas is geadopteerd door Rose uit Ten Boer en Cyntrel BV en familie O.S. Alakhramsing uit Barendrecht

Sisu (2018)

Bert Sisu 2Sisu werd gered door Irene, die het door zijn kudde verstotene en volkomen verwaarloosde kalfje al een tiidje in de gaten had gehouden tijdens wandelingen met haar hond. Het scharminkeltje, dat al 8 maanden oud bleek toen ze het van de boer overkocht, leek op dat moment door ondervoeding en ziekte meer op een kalfje van een maand of 3. Met veel liefde, zorg en behandelingen door de dierenarts kwam Sisu er weer helemaal bovenop. Zijn naam betekent in het Fins 'doorzetter'. En dat is ook precies wat Sizu is. Ondanks het feit dat hij maandelang alleen en hongerig in een weiland stond, apart van zijn kudde, is hij blijven leven en gaat het nu harstikke goed met Sisu. Hij kon gelukkig terecht op de Leemweg en mag nu de rest van zijn levensdagen in vrijheid en vrede doorbrengen.

Sisu is geadopteerd door Gabrielle als cadeau aan Matchou, Jacqueline uit Zandvoort, Karin en haar moeder uit Coevorden en Anja Zandvliet uit Woerden.

Hugo (2015)

Hugo rechts 2Stoere Hugo is de zoon van Mies, met wie hij in mei 2018 samen naar de Leemweg kwam. Een particuliere eigenaar kocht Mies, toen ze twee jaar oud was. Ze was op dat moment al drachtig van haar zoon. Helaas werd het weiland van de voormalige eigenaar in het westland opgeofferd aan de projectontwikkeling. Dus was er niet meer voldoende plaats om te grazen voor Mies en Hugo. De eigenaar nam contact op met Bert, en zo kon het tweetal verhuizen naar hun 'forever' weiland, waar ze samen de rest van hun leven mogen doorbrengen.

Hugo is geadopteerd door Gea uit Heerenveen,Stichting Hanna (Dierentehuis de 8ste Hemel), Jeroen en door Riet uit Havelte.

Mies (2012)

Mies rechtsEen particuliere eigenaar kocht Mies, toen ze twee jaar oud was. Ze was op dat moment al drachtig van haar zoon. Helaas werd het weiland van de voormalige eigenaar in het westland opgeofferd aan de projectontwikkeling. Dus was er niet meer voldoende plaats om te grazen voor Mies en Hugo. De eigenaar nam contact op met Bert, en zo kon het tweetal verhuizen naar hun 'forever' weiland.

Mies is geadopteerd door Gea uit Heerenveen, Jeroen, en Sylvia.

Henk (2015)

Henk linksHenk (Belgisch blauw - Holstein Frisian ) werd geboren op een boerderij in de buurt van Utrecht. Al snel na zijn geboorte, bleek dat hij ernstige problemen met zijn heup had, waardoor hij zomaar ineens om kon vallen. Dat maakte Henk ongeschikt als meststier, waardoor een enkeltje naar een mestbedrijf hem dankzij zijn handicap bespaard bleef. De andere optie was de thuisslacht, tenminste, dat was het plan van de boer. Maar de vriendin van de boer dacht daar anders over. Henk moest blijven leven en daarom werd er uiteindelijk contact opgenomen met Bert. Eind 2017 kwam Henk naar de Leemweg. Hij is nog steeds wat onvast op zijn benen, maar het gaat verder goed met hem. In de stal staat hij naast Anne, waar hij het prima mee kan vinden. Het is nog even afwachten hoe het gaat, als Henk straks naar buiten mag. Daarom zal hij altijd bij de kleine kudde blijven, die in de buurt van de Leemweg graast. Op die manier kan Bert hem altijd goed in de gaten houden.

Henk is geadopteerd door Rowan van Studio Corvus, www.studiocorvus.com ,Syndod Bach O'Avalon uit Ruinen, Hilde uit Meppel, Marja uit Amsterdam, dierenvriend M., familie Hoogveld en Barbara Blonk.

Zus 01-08-2016

zus rechtsZus (Limousin) is de minder bekende helft van het uit een veewagon ontsnapte duo koeien, dat de gemoederen begin 2018 binnen Nederland en zelfs daarbuiten flink bezig hield. Zus ontsnapte samen met haar soortgenote Hermien uit een veetransportwagen en nam de benen. In tegenstelling tot Hermien, die zich wekenlang in het bos bij Lettele verstopte voordat zij gevangen kon worden, werd Zus al vrij snel weer binnengebracht. Dankzij de bekendheid van Hermien, trok Zus ook het gouden lot. Omdat het wel heel oneerlijk zou zijn als Hermien gered zou worden en Zus na haar heldhaftige ontsnappingspoging alsnog naar het slachthuis zou gaan, starte de Partij voor de Dieren een crowdfundingactie voor beide koeien. Zus kwam een dag voor Hermien op de Leemweg aan, helemaal kaalgeschuurd en stijf van de stress. Inmiddels staat ze tussen haar nieuwe kudde en is ze herenigd met Hermien. De rest van haar leven zal Zus tijdens de koudste maanden op de loopstal staan en zodra het warm genoeg is, zal ze haar dagen met de grote kudde van Bert in het weiland doorbrengen. Waar ze hopelijk een hele oude dame mag worden.

Dankzij en crowdfundingactie van de Partij voor de Dieren kwam er een mooi bedrag bijeen voor de verzorging van Zus. Zus is ook geadopteerd door Sabina en Peter uit Belgie, Evelien en haar zus en Joanna Blokland uit Gouda.

Hermien 01-02-2016

Hermien links 2Limousin koe Hermien ontsnapte samen met een andere koe begin 2018 uit een veetransportwagen, die haar samen met een heel stel lotgenoten naar het slachthuis zou brengen. Wat er daarna gebeurde, zou het nieuws halen door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Ze leefde wekenlang in het bos vlakbij het kleine dorpje Lettele, waar ze uit handen wist te blijven van haar voormalige eigenaar, jagers, de dierenarts en nieuwsgierige pottenkijkers. In de nacht ging ze eten halen en wat gezelschap zoeken in een stal met jongvee, vlakbij het bos waar ze zich verstopte, om voor dag en dauw weer naar haar schuilplaats te vertrekken. De partij voor de Dieren wist dankzij een landelijke crowdfunding actie een groot bedrag voor Hermien en haar soortgenote Zus bijeen te brengen, zodat beide koeien verzekerd zouden zijn van een plekje op de Leemweg. Hermien en Zus maken nu voor de rest van hun leven deel uit van de kudde van Bert Hollander, wat inhoudt dat ze nooit naar de slacht zullen gaan en in vrede en vrijheid mogen herkauwen, totdat ze er van de ouderdom bij neer vallen.

Dankzij een Crowdfundingactie van de Partij voor de Dieren is Hermien verzekerd van langdurige verzorging op de Leemweg en is daarnaast geadopteerd door een anonieme adoptant, Trudy Krunz, een andere anonieme dierenvriend, Arşâ en Antje uit Sneek.

Riekie 1-1-2007

Rikie linksRode lakenvelder Riekie was de allerlaatste koe van een gepensioneerd boerenstel uit Staphorst. Maar in plaats van haar naar het slachthuis te sturen, gunde het boerenstel haar een mooie oude dag. Dus verhuisde Riekie eind juni 2017 met de trekker vanuit Staphorst naar het Friese Zandhuizen, waar ze nu tot in lengte van dagen in vrijheid van haar welverdiende pensioen mag genieten.

Riekie is geadopteerd door Iris en Angelique, Klarie uit Wageningen en Marije

Bender 08-07-2016

Bender linksStier Bender is bekend geworden bij het Nederlandse publiek door het programma Utopia. Bender zou na afloop van de opnames naar een mesterij gaan, maar dat is mede dankzij zijn bekendheid  niet gebeurd. In plaats van een enkeltje slachthuis mocht Bender naar Bert op de Leemweg, om daar hopelijk een hele oude stier te worden. Bender kwam vrijdag 24 februari 2017 in Zandhuizen aan. Ruud Zwaan heeft Bender van een wisse dood gered: hij verzorgde Bender in het programma Utopia. Toen de opnames voorbij waren, besloot Ruud om Bender mee te nemen. Eerst stond Bender bij een boer, maar al spoedig ontstond er contact tussen Ruud en Bert, waardoor het lot van Bender op een goede manier werd bezegeld. Nu heeft Bender zijn eeuwige Utopia gevonden bij Bert en zijn kudde.

Bender is geadopteerd door Yvonne, die gek is op alle dieren, Simone van Dijk uit Borger en Carolien uit Amsterdam

Rene 01-05-2016

IMG 1420Rene (rechts op de foto) is de mannelijke helft van een tweeling, die in mei 2016 ergens in een weiland bij Callantsoog werd geboren. Toevallig werd het pasgeboren tweetal kort na de geboorte door een diervriendelijk stel met hun kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft, zouden de kalveren onherroepelijk naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en nichtje Julia, vonden dit onverteerbaar. Ze kochten de tweeling vrij en nu mogen Rene en zijn tweelingzus van een heel lang leven op de Leemweg genieten. Rene is vernoemd naar de overleden vader van Julia.

Rene is geaopteerd door Renée de Bruin, Peter Gramsch, Belinda uit Haarlem, en Maarten en Jan Willen uit Eindhoven

Juultje 01-05-2016

Juultje rechtsJuultje is de vrouwelijke helft van een tweeling, die in mei 2016 in een weiland bij Callantsoog werd geboren. Toevallig werden ze kort na de geboorte door een diervriendelijk stel met hun kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft en het kweentje waarschijnlijk geen baarmoeder had (wat vaak het geval is bij de vrouwelijke helft van een tweeling) zouden de kalveren naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en Julia kochten de tweeling vrij, en nu mogen Juultje en Rene van een heel lang leven op de Leemweg genieten. Een mooi detail; Rene, de veel te vroeg overleden vader van nichtje Julia, noemde haar altijd Juultje.

Juultje is geadopteerd door Rosé de Bock, Annemarie van den Berg, Belinda uit Haarlem, Maarten en Jan Willem uit Eindhoven en Jutta uit Kiel (D).

Jantje 01-01-2010

Jantje rechtsHolstein-Friesian koe Jantje is in mei van 2016 naar de Leemweg verhuisd. Jantje was in eerste instantie van haar vorige eigenaar naar de buurboer van Bert verhuisd. Toen ze daar eenmaal aangekomen was, bleek dat haar vorige eigenaar haar niet goed geregistreerd had. Het overheidsbeleid in dit soort gevallen is dat het dier in kwestie dan moet worden doodgespoten. Dit ging de buurman van Bert ook veel te ver, dus toen hij bij diezelfde overheid ontheffing had aangevraagd en gekregen, bracht hij haar naar de Leemweg. Nu mag Jantje voor de rest van haar leven bij de rundveeopvang blijven.

Jantje is geadopteerd door een stel dierenvrienden uit Almere en de plantaardige meiden uit Hardinxveld-Giessendam

Sientje 11-11-2015

IMG 1390 kopieSientje (Holstein-Friesian) werd in april 2016 naar de Leemweg gebracht. Ze komt van een boerderij in de buurt van Assen. Haar eigenaar belde Bert, om te vragen of hij het kalf wilde opnemen. Sientje heeft een moeilijke start gehad: ze is te vroeg geboren en heeft daarna allerlei aandoeningen overwonnen, waar ze helaas wat longbeschadiging aan heeft overgehouden. Maar Sientje is ook een vechter, want ze is er nog steeds en het gaat nu de goede kant op met haar. In het begin moest ze in de beschutte paardenbox naast de koeienstal blijven, omdat ze nog te mager was om het koude weer te trotseren, wat ze helemaal niet leuk vond. Maar zodra ze buiten bij de rest van de kudde mocht, was het goed. Sientje is een sociaal, nieuwsgierig en lief dier, dat inmiddels een hechte vriendschap heeft gesloten met os Kees. Sientje is op dit moment de jongste bewoonster van de Leemweg.

Sientje is geadopteerd door mevrouw B. uit Zaltbommel, Meyke uit Tilburg, Sien uit Zwitserland, Marja uit Amsterdam en Ria van den Bos.

Skippy 28-6-2015

SkipsFriese-Hollander stier Skippy werd geboren in een weiland in de buurt van het Drentse Paterswolde. Toevallig liep er net een vrouw langs, die meteen de boer liet bellen. Toen deze het kalf op kwam halen, vertelde hij haar dat het een stier was en helaas binnen tien dagen naar een mesterij zou gaan. De vrouw belde diezelfde dag nog naar Bert, of hij misschien nog plek voor het pasgeboren stiertje had. Op dat moment eigenlijk niet, maar met medewerking van de boer werd er uiteindelijk een oplossing gevonden. Skippy werd vrijgekocht en woonde daarna nog 3 maanden bij de boer. Eind september verhuisde hij per paardentrailer naar Bert, waar hem een lang en gelukkig leven wacht temidden van zijn nieuwe koeienfamilie.

Skippy is geadopteerd door Jacqueline uit Paterswolde, Marijke uit Laren en Hans uit Rijswijk

Maartje 3-8-2014

Maartje links - Kopie Anoniem, alleen en zwaar verwaarloosd werd Dikbil pink Maartje als koopwaar aangeboden, samen met een lading tweedehands spullen zoals oude kasten, gebruikte hondenhokken en kapotte staldeuren. De twee Brabantse dierenvrienden Filip en Lozel waren erg onder de indruk van haar. Dus kochten ze het kalf vrij, om haar een veilige toekomst samen met soortgenoten te kunnen bieden. Ze gaven haar de naam Maartje. Op 15 januari 2015 mocht Maartje deel uit gaan maken van de kudde van Bert, waar zij al snel vriendschap sloot met leeftijdsgenoot Axel. Het tweetal is sindsdien onafscheidelijk; volgens Bert een vriendschap voor het leven.

Maartje is geadopteerd door Filip en Lozel uit Eindhoven, Charlotte uit Gouda, een anonieme dierenvriend en de Stichting Dagkes uit Eersel.

Kees 13-5-2015

IMG 3894Tijdens een schoolreisje naar een melkveebedrijf ontdekte de 9 jarige Lucia stiertje Kees; het was liefde op het eerste gezicht. Toen zij hoorde dat hij binnen een jaar geslacht zou worden, was Lucia ontroostbaar. Lucia zette alles op alles om hem te redden. Ze belde met de boer en mocht Kees (50% Belgisch-Blauw/50% Holstein-Friesian) voor 375 euro van hem kopen. Lucia hoefde er geen moment over na te denken, Ze kieperde haar spaarpot om en kocht Kees met al het spaargeld dat ze had. Kees werd opgehaald van de melkveehouderij en is op 31 maart van 2015 naar de Leemweg gebracht. Resultaat: een blije Kees en een blije Lucia!

Kees is geadopteerd door Chistine Mol Lous uit Den Haag, de familie van Wijngaarden uit Dalfsen, Monique uit Schiedam, Maurice uit Boekelo en Jona uit Winschoten

Bregje 2-6-2003

Bregje1Bregje, een zogenaamde Witterik van het Holstein-Friesian ras, stond samen met koe Joke als knuffelkalf op een kinderboerderij. Maar kleine kalfjes worden groot. Toen de twee kalveren qua formaat niet meer bij de kinderboerderij pasten, was het de bedoeling dat ze naar het slachthuis zouden gaan. Een dierenvriendin wist hen voor dit lot te behoeden, door beide koeien vrij te kopen. Op 22 mei 2015 was het zover: Bregje mocht samen met Joke komen genieten van haar eerste Lente op de Leemweg.

Bregje is geadopteerd door Loes, Trout en Pia en Minicamping Wilgenhoek in Rockanje

Campina 07-05-2008

Campina3Holstein-Friesian koe Campina is afkomstig van een Duits melkveebedrijf. Campina was één van de lievelingskoeien van de boer. Daarom besloot hij dat Campina samen met Katrin, een andere koe uit zijn veestapel, op transport naar de Leemweg mocht. Katrin is eind 2015 helaas overleden, maar Campina maakt het uitstekend op de Leemweg, waar ze van een welverdiend pensioen mag genieten in de zandbedstal.

Campina is geadopteerd door Iris uit Winkelse (België) en Freek uit Vierakker.

                                                                                                                                                                                                  

Axel 10-8-2014

Axel 4 - KopieHolstein-Friesian stier Axel werd veel te vroeg geboren. Het piepkleine stiertje werd daardoor het troeteldier van de boerin van de veehouderij waar zijn moeder hem op de wereld had gezet. Deze boerin wilde dan ook niet dat Axel naar een mesterij zou gaan. En zo werd het pechvogeltje Axel een gelukskalf. Hij mocht op 3 november 2014 op de Leemweg komen wonen.

Axel is geadopteerd door Eveline uit Culemborg en Elma uit Haarlem

Maud 19-04-2014

Maud 1 - KopieToen drachtige symbool-koe Bambi een dood kalf ter wereld bracht, werd Maud (Holstein-Friesian) naar de Leemweg gebracht als adoptiekalf. Maud was toen nog maar een week oud. Even leken ze elkaar te accepteren, maar helaas liep het niet goed af voor het tweetal. BB taalde niet naar het kalf en Maud werd heel ziek. Door de stress van het vervoer en de nieuwe omgeving, kreeg een darmparasiet die Maud al bij zich droeg de overhand. Al gauw lag ze 24 uur lang aan het infuus, omdat ze niet meer wilde drinken en door haar waterige diarree uitdroogde. Na een tijdje begon Maud gelukkig op te knappen en ging zelf weer drinken. Maar een week later was het helaas weer mis. Door haar verzwakte weerstand sloeg bij Maud een longontsteking toe. Dankzij intensieve zorg, veeartsbezoeken en medicijnen kwam Maud er weer helemaal bovenop. Nu is Maud al een flinke dame, op weg naar een zorgeloze toekomst bij Bert.

Maud is geadopteerd door Linde uit Olst, Liesbeth en een anonieme koeienvriend

Roel 07-06-2013

RoelRoel is een Blaarkop, die werd geboren bij een kinderboerderij. De eerste vijf maanden van zijn leven mocht hij bij zijn moeder blijven en ook daarna kwam Roel niets te kort. Het schattige stiertje kreeg volop aandacht van de bezoekers van de kinderboerderij, in het bijzonder van zijn fans Lisette en Bob. Maar kleine stiertjes worden groot, dus op een gegeven moment werd besloten dat Roel naar de slacht zou gaan. Maar Lisette en Bob wilden Roel graag een kans op een toekomst bieden; zij kochten het stierkalf vrij en regelden een plek voor hem op de Leemweg. Roel gaat nu samen met leeftijdsgenootjes Jip en Janne en lang en gelukkig leven tegemoet op de Leemweg.

Roel is geadopteerd door Lisette en Bob, Sylvia uit Sint-Michielsgestel, Roel Klinkenberg en een anonieme koeienvriend

Rode Maartje 14-04-2013

Rode Maartje linksRode Maartje, een Witterik van een niet nader bepaald ras, woonde bij een vrouw die haar als kalfje had gekocht en haar in bruikleen had gegeven bij een boer. Omdat ze nauwelijks melk gaf, mocht ze niet bij het melkveebedrijf waar ze stond blijven. In september 2015 verhuisde Rode Maartje naar de Leemweg, waar ze nooit meer een druppel melk hoeft te geven.

Rode Maartje is geadopteerd door Jacoline Louis uit Goudswaard, familie Janssens-Alewijn-van Kempen-Andrejew en Els uit Hilversum

Jip en Janne 15-06-2013

Jip en Janne1Jip en Janne (Holstein-Friesian) werden geboren op een boerderij waar de dierregistratie niet op orde was. In plaats van ervoor te zorgen dat hij zijn administratie op orde kreeg, dumpte de boer kalfjes Jip en Janne midden in de nacht in een weiland met koeien van een andere boer.

Toen deze de volgende ochtend bij zijn koeien kwam, ontdekte hij twee vreemde kalveren, die er niet al te best aan toe waren. De vriendelijke boer regelde een plekje voor ze op de Leemweg en zorgde totdat ze bij Bert terecht konden voor het tweetal. Dumpkalveren Jip en Janne zijn nu een happy tweetal, dat de rest van hun leven bij Bert mogen blijven.

Jip en Janne zijn egadopteerd door Jeanine uit Bergeijk, Lida en Sylvia uit Groningen en Nicolette uit Amersfoort

Bambi 04-06-2011

BB1Bambi, die ook wel BB wordt genoemd, is een Friese Roodbonte koe. In het najaar van 2013 ontsnapte er een koe uit een groot slachthuis in Surhuisterveen. Na een week op de vlucht te zijn geweest, werd de koe weer teruggebracht naar het slachthuis. Meerdere mensen wilden de koe toen vrijkopen.

Hilma had zich als eerste aangeboden om de koe van de slager over te nemen. Helaas mocht ze vanwege de wetgeving het slachthuis niet levend verlaten en werd de koe alsnog geslacht. De slager had Hilma aangeraden om dan maar een andere koe vrij te kopen. En zo geschiedde. BB, een vrij jonge koe die zich niet liet melken, zou vanwege haar gebrek aan melkproductie naar het slachthuis gaan. Dankzij haar dappere voorgangster kreeg BB een ticket naar de Leemweg als symbool-koe.

Bambi is geadopteerd door Corrie Stolk uit Almere, Corrie Sturm, dierenrechtenorganisatie Bite Back  en Iris uit Zutphen

Nadine 14-6-2002

Nadine1Limousine koe Nadine kwam samen met koe Isabella en haar broer Johnny van een kleinere stichting, die opvang bood aan verschillende boerderijdieren. Wij weten maar al te goed wat het als stichting betekent om het hoofd financieel boven water te houden, en dat was ook de reden dat deze drie naar de Leemweg mochten komen.

Johnny overleed helaas al na een paar maanden op de Leemweg. Gelukkig had Nadine toen al een band gesloten met haar nieuwe koeienvrienden; gehoornde vrienden waarmee zij samen oud mag worden.

Nadine is geadopteerd door Janny de Roode en Jellina uit Nijmegen.

Wakamoe 11-6-1999

Wakamoe3Dexter koe Wakamoe had het geluk dat zij na haar geboorte lekker bij haar moeder Vita mocht blijven lopen, die als hobby-koe gehouden werd. Toen er geen
ruimte meer was voor Vita en Wakamoe, mochten het tweetal samen naar de Leemweg. Vita is in 2014 helaas overleden, maar Wakamoe heeft er gelukkig een grote koeienfamilie bij gekregen, met wie ze al haar levensdagen mag doorbrengen. 

Wakamoe is geadopteerd door Bernadette uit Dronten en Valerie uit Soest en Leonie & Meland uit Amsterdam en Ole Schipper

Megan 5-4-2010

 Megan2Deze Lakenvelder koe had, voordat ze naar de Leemweg kwam, het leven geschonken aan een kalf. Maar omdat ze zo mager was, werd het haar meteen afgenomen. Ze liep dagenlang te loeien om haar kind. Mieke trok zich als buurvrouw het lot van deze koe aan en kwam vanaf dat moment twee keer per dag langs om Megan te troosten met lekkere koeienkoeken.

Aan het einde van het weideseizoen wist Mieke niet wat de boer met Megan van plan was. Ze nam het zekere voor het onzekere, kocht Megan vrij en bracht haar op 26 oktober van 2012 naar Bert. Nu krijgt Megan nog steeds koeienkoeken, misschien niet tweemaal daags, maar wel voor de rest van haar lange koeienleven.

Megan is geadopteerd door Mieke Berry, Mariken uit Amsterdam, de familie Hoogveld en Marc uit Belgie

Tess 30-7-2011

Tess 2 - KopieLakenvelder Tess is een volle zus van koe Megan. Het tweetal arriveerde op 26 oktober 2012 samen op de Leemweg. Beide koeien hadden op de boerderij waar ze vandaan kwamen een stal gedeeld. Omdat Tess een jaar jonger is dan Megan, probeerde ze toen ze een kalfje was zelfs bij Megan te drinken, maar hield ermee op toen ze merkte dat er geen melk te halen viel bij haar grote zus.

Toen Megan door Mieke werd vrijgekocht, stond haar zusje Tess er opeens alleen voor. Uiteindelijk kocht Mieke ook Tess vrij, en nu staan de twee zussen samen bij Bert. Ze zijn nog steeds onafscheidelijk.

Tess is geadopteerd door Mieke Berry, een paar anonieme dierenvrienden en Marc uit Belgie

Deci 30-9-2009

Deci3Holstein Friesian koe Deci werd 2011 in beslag genomen bij een boerenbedrijf dat zijn dieren zwaar verwaarloosde. Ze was er dan ook niet best aan toe, toen ze op 10 september 2012 bij de Leemweg aankwam. Ze was op dat moment zelfs te mager om naar de slacht te gaan. Haar slechte toestand heeft het leven van Deci uiteindelijk gered. Deci is ondertussen helemaal hersteld en zal nooit meer honger hoeven te lijden.

Deci is geadopteerd door Wil van Dam uit Heiloo, Michaëla, adoptant M. en Marja uit Bergambacht, Petra uit Wenen, Bert Reemer uit Nieuw Balinge en familie schaap uit Wolvega.

Silke 31-3-2011

Silke4Silke is een koe van het Holstein-Friesian ras. Silke werd twee maanden te vroeg geboren en het mini-kalfje lag verloren op de vloer van de stal. Haar eigenaar wist dat het veel te veel tijd zou gaan kosten om haar met de hand te voeden. Daarom besloot hij haar naar de slacht te laten brengen.

Haar reddende engel Sytske kocht haar gelukkig vrij en verzorgde haar, totdat ze sterk genoeg was om zelfstandig te kunnen eten. Op 29 juni 2011 werd ze verwelkomd op de Leemweg.

Silke is geadopteerd door een lid van de Partij voor de Dieren en Anoeschka uit Ochten van www.redeenlegkip.nl., Barbara uit Nijverdal en Jose uit Roosendaal

Drikus 9-01-2007

Drikus1Os Drikus (Holstein-Friesian) woonde als kalfje op een camping. Alle gasten waren natuurlijk verzot op het schattige stiertje. Als Drikus bij de ingang van de kantine lag te slapen, dachten de mensen dat het een speelgoedbeestje was. Sommigen schrokken ervan, als ze hem aaiden en hij bewoog. Toen de camping werd opgeheven, wilde de restauranthouder Drikus naar een mesterij sturen.

Inge, één van de vrijwilligers van de Leemweg, besloot Drikus vrij te kopen. Eerst stond hij op het stuk grond waar Inge woonde, maar al gauw moest hij daar weg, omdat de eigenaresse van het landje waar hij stond had gedroomd dat Drikus levensgevaarlijk was. Inge belde vervolgens naar Bert en zo kwam Drikus op de Leemweg terecht.

Drikus is gered door Inge Vlaspolder (In memoriam) en geadopteerd door Marina van Bouwel, Willebroek (België), Jacalyn Birk uit Schiedam en Carolien uit Amsterdam.

Sonja 26-12-2006

Sonja1Sinds de zomer van 2011 woont blaarkop-Holstein koe Sonja op de Leemweg. Omdat ze op 26 december geboren werd, was ze een echt kerstkalfje. Haar moeder Pauline, die inmiddels overleden is, was afkomstig uit een kudde van zes koeien, die ooit door een hobbyboer werd gehouden. Maar deze hobbyboer werd ziek en Susanne, een koeienliefhebster, nam toen de zorg voor de kudde over. Op een dag zag Susanne haar zorgkoeien niet meer in de wei staan, en ging direct een kijkje nemen op het erf. Daar trof ze tot haar schrik een grote vrachtwagen aan, met daarin de hele kudde koeien. ‘Hobbyboer’ klinkt misschien als een vriendelijk woord, maar als Susanne vijf minuten later was gekomen, had deze meneer het zestal op een enkele reis naar het slachthuis gestuurd.

Sonja is geadopteerd door Top Coach-Auto CAD, Ellie uit Ossenzijl en Margret & Michael

Felius 19-5-2006

Felius 3Felius, (3/4 Piemontese / 1/4 Blonde d ’Aquitaine ), had nog geen naam, toen ze door een kier van het slachthuis in Haaksbergen ontsnapte en haar vrijheid tegemoet rende. Het duurde bijna een hele dag, voordat men haar weer gevangen had. Ze werd teruggebracht naar haar oude stal, om vandaaruit opnieuw naar het slachthuis te gaan.

Maar de ontsnapping van de koe was intussen nieuws geworden. Bibi, een vrijwilligster bij De Leemweg, hoorde het verhaal van de ontsnapte koe op de radio, zocht uit wie de eigenaar was en kocht haar vrij. Ze kreeg de naam Felius, naar de bekende koeienkenner en -schilderes Marleen Felius. Felius is door haar nare ervaring nog altijd wat schichtig, maar ze is gek op eten en zeer nieuwsgierig. Haar vertrouwen in de mens heeft ze gelukkig niet helemaal verloren, vooral niet als zijn naam Bert is.

Felius is geadopteerd door Bibi Dumon Tak, Irma uit Deventer, Clara uit Amsterdam, Stephanie uit Paterswolde, Sylvia v. Rhijn uit Leeuwarden en Susanne Köster

Jane 2-4-2006

Jane 6Jane is voor de helft een zwarte blaarkop, en voor de andere helft een Holstein koe. Jane is geboren op de Leemweg, als dochter van rode Blaar Doortje. Ze is zwart, omdat haar vader een zwartbonte Holsteinstier was. Jane is altijd in de buurt van haar moeder te vinden. Ze heeft de donkere kleur van haar vader, maar de tekening van haar moeder. Een blije koe zonder trauma's die haar hele leven op de Leemweg zal doorbrengen.

Jane is geadopteerd door Tina uit Utrecht, Linda en Yan uit Purmerend, Alessia uit Brezzo (Italië ) en Valerie.