Skip to main content

Bella Mientje * 11 maart 2016

Bij de Leemweg sinds: 3 augustus 2024
Ras: Holstein Friesian, roodbont

Bella Mientje was al acht jaar toen ze bij ons kwam. Ze mankeerde iets aan haar poot en kon niet langer op de boerderij blijven waar ze woonde. Het slachthuis wachtte. Maar Trudy was er eerder bij en kocht Bella Mientje en zorgde ervoor dat ze naar de Leemweg kon verhuizen. Lucky Bella Mientje, want ze woont nu heel luxueus in een strobox naast haar bestie staloudste Felius.

thumb Bella Mientje 02 09 2024

bella mientje met felius

maalkop links en bella mientje rechts

Als het weer het toelaat mogen ze het hele jaar door samen naar buiten. Er is een flink afdak dat ervoor zorgt dat ze niet nat worden. En als de winterzon schijnt kunnen ze zich er lekker aan warmen. Bella Mientje en Felius vormen met z’n tweetjes de kleinste kudde van de Leemweg, maar… in de zomer voegt zich daar nog een aantal bewoners bij. Want dan lopen ze met z’n vijven in de aangrenzende weide.

Het mooiste moment van de dag is voor Bella Mientje de veekoek die ze krijgt voordat de staldeur naar buiten open gaat. Ze houdt namelijk heel erg van eten. Daarna volgen er nog meer mooie momenten, want welke koe mag er nu iedere dag naar buiten, en welke koe slaapt er iedere nacht op een dik opgestrooid bed? En welke koe mag leven zo lang ze wil? En dat aan de zijde van een beste vriendin?
P.S. Inmiddels heeft Bella Mientje geen last meer van haar poot. 

Bella Mientje is geadopteerd door:
Trudy de Ruijter uit Veghel, diertherapeute en dierentolk
Marjolein uit Rhenen
Paula

Luna * 22 juli 2020

Bij de Leemweg sinds: 25 mei 2024
Ras: 50% Belgisch blauw, 25% Brown Swiss en 25% Holstein Friesian

Luna stond bij iemand op stal die niet meer voor haar kon zorgen. Gelukkig was er plaats bij ons. Ze kwam op dezelfde dag aan als Bella en sindsdien zijn ze vriendinnen. Samen wennen schept dus een band, een band die niet werd verbroken toen ze na de gewenningsperiode van twee weken op stal in de wei werden losgelaten. Ook daar staan ze nog altijd zij aan zij.

thumb luna en bella web

luna 06 05 2025 web

luna 3 web

Bij ons mogen ze zo lang ze leven vriendinnen blijven, want uit ervaring weten we dat koeienvriendschappen blijvend zijn. Luna is lief, maar ook eigenwijs.

Luna is geadopteerd door:
Charlotte, Rosa, Muriël en Cees uit Amsterdam

Joy en Stije uit Utrecht
Alfred en Marja uit De Lutte

Bella * 30 april 2018

Bij de Leemweg sinds: 25 mei 2024
Ras: 50% Groninger blaarkop, 37,5% Holstein Friesian, 12,5% onbekend

Bella kwam, net zoals haar vriendin Luna, bij iemand vandaan die niet meer voor haar kon zorgen. Haar grote geluk was dat er plek was bij de Leemweg en dat er bovendien een toekomstige vriendin op haar wachtte: Luna. Sinds ze elkaar hebben ontmoet is het dik aan.

bella web

bella rechts en luna web

bella web 2

Op alle foto’s zie je ze samen en ze worden ook altijd in één adem genoemd, alsof ze elkaar al een levenlang kennen. En als het aan ons ligt gaat dat ook gebeuren, omdat er op de Leemweg nog een heel leven voor hen ligt. Alsof ze het van haar BFF heeft afgekeken is ook Bella heel lief, maar stronteigenwijs.

Bella is geadopteerd door:
Ellie uit Ossenzijl
Sara Bothe uit Groningen
Vera uit Hoorn

Maalkop * 26 augustus 2011

Bij de Leemweg sinds: 4 maart 2024
Ras: 100% Holstein Friesian

Maalkop heet eigenlijk Martje 160, of nog eigenlijker: Bauwert Martje 160 Maalkop, roepnaam Maalkop. Ze werd geselecteerd voor een toneelvoorstelling van Peergroup, een theatergezelschap dat zich heeft gespecialiseerd in locatietheater. De voorstelling waar Maalkop een van de hoofdpersonages was werd dus gespeeld op stal. Haar tegenspeler was acteur Fabian Jansen. De voorstelling bestond uit een indringende dialoog tussen een koe en een boer die noodgedwongen afstand moest doen van zijn bedrijf. De voorstelling werd ook verfilmd. Starring: Jansen en Maalkop again.

maalkop web

Maalkop 1 web

Maalkop 2 web

Maalkop is inmiddels met pensioen. Ze heeft er tientallen voorstellingen op zitten en verhuisde daarvoor van de ene stal naar de andere. Ze mag nu genieten van haar oude dag bij de Leemweg. Op filmpjes kun je zien hoe makkelijk ze met iedereen vriendschap sluit. Ze verzorgt de vachten van de andere bewoners met verve. Naast actrice is ze dus ook vachtverzorgster en ontzettend lief.

Maalkop is geadopteerd door:
Ymte en Riemke Sijbrandij uit Aduard
Minicamping Wilgenhoek in Rockanje
Jacky uit Apeldoorn

Bertha * 28 augustus 2016

Bij de Leemweg sinds: 4 maart 2024
Ras: onbekend

Het enige wat we van de Duitse Bertha weten is dat haar vader Raleigh heette en dat ze werd geboren in Duitsland. Via België - ze is een echte Europese - kwam ze in Nederland terecht. En toen de plek waar ze woonde werd verkocht verhuisde ze samen met haar vriendin Martha naar de Leemweg.

bertha 1 web

bertha 3 web

bertha 4 web

De wachtlijst bij de Leemweg is lang en wordt steeds langer. Steeds meer mensen weten ons te vinden. Het nadeel is dat we een vergunning hebben voor 47 dieren. Er komt pas een plekje vrij als een van de bewoners overlijdt. Bertha had geluk. Maar wij ook, want ze is een verrijking voor de kudde. Regelmatig trekt ze in haar eentje een sprintje door het weiland. Bert zegt dan: ‘Bertha heeft een grote blij.’ En daarmee maakt ze ons weer blij.

Bertha is geadopteerd door:
Sytske Rintjema uit Jonkerslân
Eric & Pieter uit ‘s-Hertogenbosch

Heppie 2021

heppie 19 05 2024Heppie was een melkgeiten bok die normaal nooit zoveel toekomst hebben. Hij zou het huisdier van een dame op leeftijd worden, maar omdat hij toch wel erg groot werd én redelijk vervaarlijke hoorns kreeg werd dat geen succes. Zodoende komt Heppie hier het team versterken.

Annie(7jr)had al ruim van tevoren aangegeven dat ze geiten veel leuker vindt dan koeien, dus Heppie houd haar gezelschap en het lijkt heel goed te gaan :) Op de Facebook pagina van de Leemweg is al wat bewegend beeld van Heppie te vinden.

Heppie is geadopteerd door  Erik & Lieke uit Eindhoven

Malki * 22-12-2022

Bij de Leemweg sinds: 22 december 2022
Ras: 50% Belgisch Blauw, 37,5% Holstein Friesian, 12,5% MRIJ Maas-Rijn-IJsselvee

Malki werd vlak voor Kerstmis geboren op de Leemweg. Zijn moeder Knuffel bleek zwanger toen ze bij ons kwam wonen. Het werd een heel feest met dat mooie kerstkalfje in het stro. Malki kreeg zelfs zijn eigen geboortekaartje.

malki foto geboortekaartje web

malki web

malki en knuffel web


Het was jaren geleden dat er een kalf werd geboren op de Leemweg. De reden is dat we niet met dieren fokken. We houden de vrijgekomen plaatsen liever open voor vluchtelingen uit de slacht of afgedankte dieren die een veilige haven zoeken.

Malki is dus een welkome uitzondering en zijn moeder Knuffel is een van de weinige koeien in ons land die haar leven lang haar zoon aan haar zijde mag houden. Want ze zijn nog altijd onafscheidelijk, al speelt Malki graag met zijn blinde vriendje Sisu en met zijn bijna-leeftijdgenootje Filia.

Malki is geadopteerd door:
Gea uit Lelystad,
Marnix & Annika uit Landsmeer,
Conny en Ton Hegeman uit Ulft,
familie Saba-Knop uit Amsterdam,
Lydia uit Amsterdam
Marlena de Visser uit Oldebildtzijl

Knuffel * 4 januari 2017

Bij de Leemweg sinds: 23 juli 2022
Ras: 62,5% Holstein Friesian, 25% onbekend, 12,5 % Maas Rijn IJsselvee

Knuffel was een koe die mocht blijven nadat de boerderij van een boer was verkocht. Maar toen ook alle gebouwen werden opgedoekt was er geen plek meer voor Knuffel. Gelukkig hield de eigenaar zich aan zijn woord en hoefde Knuffel niet naar de slacht. Ze mocht naar de Leemweg en daar kwam ze drachtig aan. De vader van haar kalf was Menno van de Plashoeve, een Belgisch witblauwe stier van naam.

knuffel web

bert met knuffel en malki web

knuffel met malki web

Knuffel kreeg haar zoon vlak voor Kerstmis. Leemweg Malki werd hij genoemd. Naar zijn opa, de vader van Knuffel. Knuffel werd kort na de geboorte ernstig ziek en haar leven hing aan een zijden draadje. Maar door een zoektocht naar het juiste medicijn dat aansloeg - Bert gaf niet op - heeft ze het gered. Knuffel en haar zoon zijn nog altijd onafscheidelijk. Malki heeft tot in het voorjaar van 2025 melk bij zijn moeder gedronken. Nu staat hij op eigen benen, maar wel naast de benen van zijn moeder Knuffel

Knuffel is geadopteerd door:
Hetty Raaijen uit Voorthuizen
Leonie en Meland uit Amsterdam
Simone van Dijk uit Borger
Familie Schaap uit Wolvega
Willem Jan
De Saba-Knopfamilie
Wim uit Enkhuizen

Antje * 10 april 2018

Bij de Leemweg sinds: 21 juni 2022
Ras: niets officieels

Antje is de dochter van Willy. Bij ras staat geen stamboom ingevuld, maar dat maakt haar niet minder mooi. Ze is namelijk een driekleur. Wit met zwart overlopend via donkerbruin naar vuurrood. Het is een schoonheid. Ze was ooit samen met haar moeder gered van de slacht, maar waar ze woonde daar kon ze niet langer blijven. De Leemweg bood gelukkig uitkomst.

antje 1 web

antje 3 web

antje 2 web

Antje was nogal verwilderd omdat ze altijd met haar moeder buiten had gestaan. Ze wist eigenlijk niet eens wat een stal was, wat een dak boven haar hoofd betekende. Daarom moest ze, voordat ze de wei in mocht, eerst even een stal vanbinnen leren kennen. Wel handig om dat in alle rust zonder nieuwe soortgenoten om je heen te kunnen doen. Toen ze voor haar stalstage was geslaagd mocht ze naar buiten. Van een onbenaderbare koe is ze inmiddels benaderbaar geworden. Niet aaibaar, dat is ze alleen voor Bert en haar soortgenoten.

Antje is geadopteerd door:
Marloes uit Berkel en Rodenrijs
Barbara en Eric uit Nijverdal
Sandra uit Nuenen
Koen en Loes uit Doorn
José uit Roosendaal

Willy * 25 april 2016

Bij de Leemweg sinds: 21 juni 2022
Ras: 75% lakenvelder, 12,5 % Holstein-Friesian, 12,5% onbekend

Willy is de moeder van driekleur Antje. Beiden van de slacht gered door iemand die eigenlijk geen ruimte voor ze had. Daarom zijn ze naar de Leemweg gekomen.

willy 1 web

willy 2 web

antje en moeder willy web

Willy en Antje hebben in de wei altijd samen dorst, dus stappen ze, alsof ze gezellig op café gaan, gezamenlijk naar de drinkbak. Het is een leuk gezicht want Willy is een stuk kleiner dan haar dochter. Een straatvechtertje is ze. Altijd buiten gestaan voordat ze bij de Leemweg kwam. Maar inmiddels geniet ze in de winter van een dak boven haar hoofd. Zeker nu ze wat ouder wordt. Antje is ook op stal nooit ver bij Willy vandaan. Op de filmpjes op onze Facebookpagina is te zien dat Willy door veel andere koeien wordt gelikt. Ze is geliefd en gezien, hoe klein ze ook is.

Willy is geadopteerd door:
José Alkema uit Hoogezand,
Saar uit Haarlem,
Alexandra uit Culemborg

Annie * 9 april 2015

Bij de Leemweg sinds: 24 juni 2022
Ras: 50% Brown Swiss, 25% Holstein Friesian, 25% Zweeds roodbont

Annie is een statige dame. Wie voor haar staat maakt vanzelf een lichte buiging. Annie kwam drie dagen na Willy en Antje bij de Leemweg aan. En ook zij had nooit een stal vanbinnen gezien. Zo konden ze gedrieën wennen aan elkaar en aan het feit dat je niet altijd nat wordt als het regent.

annie 1 web

annie 2 web

annie en heppie web

De eigenaar van Annie had haar willen houden, maar hij werd ernstig ziek en kon toen niet meer voor haar zorgen. Dus kwam ze van het ene paar goede handen in het andere terecht. Haar eerste baas is inmiddels overleden. Hij was zo aan Annie gehecht dat haar naam zelfs op de rouwkaart stond.
Annie heeft bok Heppie aangenomen als haar pleegzoon. Waar zij is, is Heppie. Ze geeft hem iedere dag een wasbeurt en waakt over hem als hij een middagtukje doet. Zowel op stal als in de wei zijn ze onafscheidelijk: een statige koe en een rebelse geitenbok.

Annie is geadopteerd door:
Sonja uit Den Haag
Bram Stolk uit Hellevoetsluis
Anja uit Zandvoort
Jantien en Michel uit Noordwijk
Marijke Postma-Rustenhoven uit Amsterdam
Elly van Kekem uit Enkhuizen
Marleen Radder uit Poortugaal en Arie Boertjes uit Willemstad

Capreolus (vh Walrich Boterbloem) * 29 januari 2017

Bij de Leemweg sinds: 14 juni 2022
Ras: 87,5% Holstein Friesian, 12,5% Zweeds roodbont

Capreolus is de moeder van Filia. Capreolus is de wetenschappelijke naam voor ree (Capreolus capreolus). Runderen zijn net als hertachtigen evenhoevig. Ze behoren dan wel niet tot dezelfde familie, maar wel tot dezelfde orde en dat schept ook een band. Op de officiële koekaart (registratiekaart voor runderen) staat Capreolus vermeld als Walrich Boterbloem 568. Dat is haar officiële geboortenaam. Hoe geweldig wil je het hebben?

Capreolus 1

capreolus en filia web

capreolus web

Capreolus was niet meer geschikt als melkkoe. Vrijwel alle koeien hebben dan nog maar één weg te gaan, die naar het slachthuis. Maar Capreolus was een uitzondering. Ze was de lievelingskoe van de dochter van de boer. Ze mocht aanblijven tot er een plekje vrijkwam bij de Leemweg. Tijdens dat wachten, waarbij Capreolus zich ook maar verveelde, is ze drachtig geraakt. Daardoor werd het wachten minder saai, want ze mocht negen maanden later haar kalf voor het eerst houden. Na de geboorte van Filia begon het fijne leven pas echt. Ook Filia mocht natuurlijk mee naar de Leemweg en daar kunnen ze nu samen oud worden. Filia drinkt nog altijd bij haar moeder. Niet omdat het nodig is, maar gewoon omdat het kan, ook al is ze inmiddels een volwassen koe.

P.S. Filia zelf vindt haar moeder uiterst geschikt als melkkoe.

Capreolus is geadopteerd door:
Annem uit Oisterwijk
Thomas en Saakje uit Leeuwarden
Jess uit Den Haag

Filia * 1 november 2021

Bij de Leemweg sinds: 14 juni 2022
Ras: 100% Holstein Friesian

Filia is de dochter van Capreolus en de roodbonte Caudumer Haytema. Die vaders mogen ook wel eens worden genoemd. Koeien staan vaak anoniem in stallen, maar de stieren staan helemaal weggeborgen voor het oog van iedereen. Filia was echt een gelukskalf. Ze groeide op aan de zijde van haar moeder. Omdat er tijdens het eerste half jaar van haar leven niet veel mensen in de buurt waren en geen andere speelgenootjes, was ze uitgegroeid tot een nogal onbenaderbare puber. Ze lag bij aankomst op de Leemweg regelmatig dwars op stal en ze liet zich niet aaien. En met dwars bedoelen we letterlijk dwars.

filia 1 web

filia 2 web

filia 3 web

Gelukkig vond ze een speelkameraadje in Malki die supergesocialiseerd was en goed voorbeeld doet goed volgen. Inmiddels is Filia een mooi grietje geworden en is ze altijd in de buurt te vinden van haar moeder. Aaien kan ook. Als je haar niet benadert, komt ze zelf wel een kijkje nemen. Maar het liefst van alles wordt ze geaaid door haar moeder. En na die aaipartij - met de tong uiteraard - moet er nog even worden gedronken.

Filia is geadopteerd door:
Jessie uit Oosterhout
Corrie uit Leusden
Thomas en Saakje uit Leeuwarden
Elisabeth Stoffer uit Oosterwolde
Een dierenvriend uit Haarlem
Lindy Janssen uit Oudehorne

Elske * 1 januari 1950 (echte geboortedatum ergens in oktober 2013)

Bij de Leemweg sinds: 30 juli 2021
Ras: geen stamboek

Elske is natuurlijk niet geboren in 1950 zoals op haar registratiekaart staat vermeld. Dat is een automatische datum die aan runderen wordt toegekend als men niet weet waar ze vandaan komen. En bij Elske wisten ze dat niet. Ze werd namelijk als kalfje gedumpt bij een zorgboerderij met het idee dat ze daar wel voor haar zouden kunnen zorgen. Waarom ze werd gedumpt vertelt het verhaal niet. Koeien die niet op de juiste wijze staan geregistreerd gaan rechtstreeks door naar de slacht. Ze mogen niet worden gegeten, hun melk mag niet worden gedronken. Ongeregistreerde dieren moeten als het ware worden vernietigd. De zorgboerderij wist dat. Daarom hebben ze Elske zo lang mogelijk gehouden.

elske 1 web

elske 2 web

elske 3 web

Toen er geen plek meer voor haar was moest ze alsnog weg. Maar niet naar het slachthuis. De zorgboerderij wist dat er in Nederland één plaats was waar koeien zonder registratie veilig waren: De Leemweg. De Leemweg heeft een ontheffing omdat de instanties weten dat de bewoners er voor altijd mogen blijven. Ze verlaten het terrein niet. Pas als ze zijn gestorven worden ze opgehaald. Alleen daarom al is De Leemweg zo’n bijzondere plek.

De zorgboerderij heeft haar naam waargemaakt en goed voor Elske gezorgd. Elske is een van de weinige koeien die tussen de gezworen vriendinnen Zus en Hermien in mag staan.

Elske is geadopteerd door:
familie Schaap uit Wolvega
Annet Swarte uit Schiedam
Esther Blaauw uit Vlaardingen
Meisjes Moors uit Frankrijk
Els Schouten uit Krewerd
Arie en Nel Mons uit Hellevoetsluis
Inge Lahaye uit Roermond
Joke Boon - Boonappetit - uit Amsterdam
en iemand die anoniem wil blijven

Emma * 28 september 2015

Bij de Leemweg sinds: 24 juni 2021
Ras: 100% Holstein Friesian

Emma was een lievelingskoe. En lievelingskoeien gaan niet weg voor de dood, moet de eigenaar hebben gedacht. Na een zware bevalling kon Emma niet meer meedraaien in het melkcircuit. Vanwege haar status van lieveling mocht ze blijven leven en werd er een plek voor haar gezocht bij de Leemweg.

emma web

emma met bert web

emma met deci web

Ze kwam en raakte tijdens de gewenningsperiode op stal direct bevriend met Elske. Maar omdat ze zo van knuffelen houdt, ook Bert krijgt regelmatig een likbeurt, maakte ze al snel vrienden met iedereen. Emma is aanhankelijk en altijd in een goed humeur. De naam Emma is samen met Bertha een van de meest gegeven koeiennamen van ons land. Dat is leuk, omdat de naam Emma ook al jaren in de meisjesnamen toptien staat.

Emma is geadopteerd door:
familie Schaap uit Wolvega,
Marijke uit Bilthoven,
Jeanet uit Leidschendam,
Ger en Tukkie uit Sellingen

Quinty * 27 januari 2015

Bij de Leemweg sinds: 3 juli 2019
Ras: 100% Holstein Friesian

Quinty is weer zo’n gelukskoe die tijdig werd gekocht voordat ze naar de slacht zou gaan. Maar wat doe je met een koe als je er zelf eigenlijk geen plaats voor hebt? Dan neem je contact op met De Leemweg. Alleen: als iedereen dat tegelijk doet heb je kans dat er geen plaats is.

thumb quinty 1 web

quinty 3 web

quinty 5 web

 

De Leemweg heeft een vergunning voor 47 dieren. En daar houden wij ons aan. Inmiddels is de wachtlijst zo lang dat we een tweede Leemweg zouden kunnen openen. Toen Quinty werd aangemeld had ze geluk, want in die tijd stond buurman Wiebe nog klaar om enkele koeien een voorlopig thuis te bieden. Quinty bracht er twee jaar door voordat ze kon aansluiten bij de kudde van Bert. Inmiddels is Wiebe met pensioen en is de wachtlijst extra hard gegroeid. Maar niet meer voor Quinty.

Haar specialiteit is superchill liggen op stal. Pootjes vooruit, blik op oneindig.

Quinty is geadopteerd door:
Peter en Sabina uit België
Hedwig uit Zwolle
Nelly uit Lelystad
Anne uit Rosmalen
Truckstop Venlo, Ton de Lang

Nora * 12 juni 2015

Bij de Leemweg sinds: 14 mei 2019
Ras: 50% Holstein Friesian - 50% Belgisch Blauw

Nora is de dochter van de Hollandse Cobie 182 en de Belgische Nordique des 3 Frontieres. Hoe chic wil je het hebben?
Haar baas kon niet langer voor haar zorgen. Daarom kwam ze samen met haar stalgenoot Tomas naar De Leemweg. En dat was nog even een dingetje. Ze waren tijdens hun vierjarig bestaan nauwelijks buiten geweest en andere koeien kenden ze niet. Dus dat werd wennen. Eerst op stal en daarna buiten aan een kudde. Eenmaal in de wei vlogen Nora en Tomas alle kanten op en gingen zelfs door de afrastering heen. Zo bang als ze waren voor de andere dieren in de wei. Wat waren dat voor vreemde wezens?

nora 3 web

nora 4 web

nora 5 web

Bert heeft ze toen samen in een naastgelegen perceel gezet zodat ze op afstand konden ontdekken wat een kudde nu precies inhield. Na verloop van tijd zette hij de vriendelijkste onder alle runderen op hun stukje land: Driekus, 1.80 hoog, 1600 kilo zwaar. Dat gaf ze vertrouwen. Daarna volgden nog wat zachte zielen in hun stukje van het weiland en toen die ook vertrouwd werden, en Nora en Tomas voor het eerst van hun leven deel uitmaakten van een kleine kudde, mochten ze aansluiten bij de rest.

Nog altijd zijn Nora en Tomas vaak in elkaars buurt te vinden. Maar Nora’s allergrootste vriend werd het blinde kalfje Sisu. En toen eind 2022 Malki werd geboren werd Nora zijn vaste oppas. Het is dus helemaal goed gekomen met haar soortgenoten en met het leven buiten in de wei.

Nora is geadopteerd door:
Rose Schuiling uit Drouwen
Margriet uit Katwijk
Noortje Pellikaan uit Andratx, Mallorca
Valerie uit Soest
Cyntrel B.V. en de familie O.S. Alakhramsing uit Barendrecht
Ernest en Valerie uit Zutphen
Anke uit Amsterdam

Tomas * 9 juni 2015

Bij de Leemweg sinds: 14 mei 2019
Ras: 50% Holstein Friesian - 50% Belgisch Blauw

 Tomas kwam binnen als Tom. Daar heeft Bert ‘as’ achter geplakt omdat Tomas fijner roept dan Tóhom.  Zijn moeder heette Supergirl en zijn grootmoeder Spicegirl. Dus dan heb je wel wat lef in je donder zou je zeggen, maar Tomas is een lief watje. Hij kwam samen met Nora naar De Leemweg omdat zijn eigenaar geen mogelijkheden meer zag voor het stel. Verwaarlozing dreigde, omdat Bert in eerste instantie geen plaats had voor twee dieren. Maar uiteindelijk konden ze toch terecht.

tomas 2 web

tomas 1 web

tomas met nora web

Er komt bij De Leemweg alleen een nieuwe plek vrij als er een bewoner overlijdt. Eerder niet. Dus Nora en Tomas hadden geluk. Tomas was bang voor het buitenleven en voor kuddegenoten. Zie het verhaal van Nora. Het duurde even voordat hij zich kon handhaven in de grote kudde. Inmiddels staat Tomas in de winter tussen de andere ossen in de grote zandbedstal en verblijft zijn vriendin Nora in de loopstal. Gelukkig heeft Tomas nieuwe vrienden gemaakt. Hij doet regelmatig aan een potje kopworstelen met zijn vriend Skippy. Waarbij niemand wint. Alleen de vriendschap telt.

Tomas is geadopteerd door:
Cyntrel B.V. en familie O.S. Alakhramsing uit Barendrecht
Edith uit IJmuiden
Rose Schuiling uit Drouwen
Rein uit Driehuis
Charlotte uit Nijmegen

Sisu * 25 maart 2018

Bij de Leemweg sinds: 24 mei 2019
Ras: 50% Aberdeen Angus - 50% onbekend

Sisu betekent doorzetter in het Fins. En dat was hij en is hij nog altijd. Sisu werd verstoten door zijn moeder en stond daarna alleen in de wei. Een wandelaar zag hem daar wegkwijnen, dag na dag. Eenzaam, verwaarloosd en vermagerd. Ze besloot te handelen en mocht het kalf kopen van de eigenaar. Sisu bleek bij de koop geen drie maanden oud, maar al acht maanden. Door de verwaarlozing was hij nauwelijks gegroeid. Bij zijn nieuwe baasje mocht hij aansterken. Daar bleek hij blind. Of bijna blind. Toen Sisu, door de nieuwe baas zo genoemd, was opgeknapt mocht hij naar De Leemweg. Hij kwam er tegelijk met Nora en Tomas aan. Nora werd direct zijn pleegmoeder en nog steeds zijn ze vaak bij elkaar in de buurt te vinden.

sisu 1 web

sisu 2 web

sisu 3 web

Inmiddels is Sisu ook dikbevriend met Malki en van zijn blindheid merk je niets. Hij rent en speelt in de wei en loopt nooit ergens tegenop. Degene die hem heeft gered heeft een wereld voor hem geopend. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een gezonde vent. Hij heeft geen horens omdat Aberdeen Angus een hoornloos ras is. Maar al had hij horens, dan nog was hij een van de zachtste karakters van De Leemweg.

Sisu is geadopteerd door:
Gabrielle Groothuis uit Deventer
Jacqueline uit Zandvoort
Anja Zandvliet uit Woerden
Jeanet uit Leidschendam

Hugo * 1 september 2015

Bij de Leemweg sinds: 19 mei 2018
Ras: -

Op de registratiekaart, het geboortekaartje voor runderen, staat alleen zijn naam: Hugo. En de naam van zijn moeder Mies. Geen ras, geen grootouders en vader. Het is een kale kaart, maar zijn leven is juist rijk. Het rijkste dat je kunt bedenken want Hugo staat al zijn leven lang naast zijn eigen moeder Mies die ook op de Leemweg woont. Hugo kwam in de buik van zijn moeder mee naar een particuliere koeienliefhebber. Daar werd hij geboren. Maar het stuk land waar ze samen graasden werd opgekocht door een projectontwikkelaar en daarom moesten ze verhuizen. Gelukkig was er een forever plek bij De Leemweg.

hugo 1 web

hugo 2 web

hugo 3 web

Hugo is geadopteerd door:
Gea uit Heerenveen
Trudy uit Ratum, Winterswijk
Ton de Lang. Truckstop Venlo
Twee anonieme adoptanten uit Brabant

Mies * 22 maart 2013

Bij de Leemweg sinds: 19 mei 2018
Ras: mix

Mies is de moeder van Hugo. Ze werd gekocht door iemand die van koeien hield. Dat ze bij de koop een kalfje in haar buik had, maakte de koop er alleen maar beter op. Het grootste geluk voor een koe is een kalf aan haar zij. Natuurlijk zie je regelmatig vleeskoeien die hun kalf mogen zogen, maar die periode is eindig. Uiteindelijk worden koe en kalf toch van elkaar gescheiden om economische redenen. Ze moeten hun geld opleveren. Mies en Hugo hadden geluk, ook toen hun vertrouwde plek door een projectontwikkelaar werd opgekocht. Ze hoefden niet weg naar de slacht. Hun baas vond onderdak voor hen bij De Leemweg waar ze nu al een hele tijd wonen.

mies 1 web

mies 2 web

mies en hugo web

Mies moet ’s winters op stal haar zoon missen (Hugo verblijft in de zandbedstal), maar ze heeft vriendinnen genoeg. En ze staat ook vooraan als Bert aaien en boterhammen uitdeelt. Ze is geen specifiek ras, maar een mix. Een supermix want ze is ontzettend mooi. Dieprood als je haar van alle kanten bekijkt, maar gaat ze liggen, dan is haar hele buik verrassend parelwit.

Mies is geadopteerd door:
Gea uit Heerenveen

Peter uit Almere
Ton de Lang, Truckstop Venlo
Sylvia uit Limburg
Ingrid van Rijn uit Beverwijk

Zus * 1 augustus 2013

Bij de Leemweg sinds: 8 februari 2018
Ras: 50% Limousin - 50% onbekend

Zus was samen met Hermien landelijk nieuws geworden toen ze wist te ontsnappen aan de slacht. Ze vluchtte met haar vriendin de bossen bij Lettele in waar ze zich schuil hielden. Zus werd al na een paar dagen gevangen. De speurtocht naar Hermien zou langer gaan duren. Zus werd intussen opgevangen bij haar eigenaar om eerst te ontstressen. Gestresst vlees is namelijk taai.
Intussen gingen er stemmen op om Zus, die helemaal geen Zus heette, te behouden voor het leven. En terwijl Zus in afwachting van haar lot bijkwam van haar angstige avontuur ging de zoektocht naar haar vriendin door. Ook al eten de meeste mensen rundvlees, bijna iedereen was het erover eens dat Zus gratie zou moeten krijgen. Maar er waren ook mensen die zeiden dat zo’n getraumatiseerde koe nooit meer een normaal leven in de wei zou kunnen leiden. Ze zou opnieuw uitbreken. De boel kort en klein slaan. En toch zei Bert: ‘Kom maar hier met die koe.’

zus en hermien web

zus met bert web

zus 1 web

En Zus kwam. Kaal en helemaal over de rooie, vloog ze de veewagen uit en de stal in. En daar stond Bert te wachten. 
Een aantal dagen later werd Hermien gevangen en werden de vriendinnen weer met elkaar herenigd. Ze zijn nu altijd samen. En toen ze in lente van 2019 de wei in mochten bleven ze maar stuiteren en rennen van blijdschap. Door de hekken, zoals veel mensen voorspelden? Nee hoor, keurig binnen de lijntjes. En zo is het tot op de dag van vandaag. Zus is zelfs aaibaar, maar alleen voor Bert.

Kijk hier naar het filmpje van RTV Oost over de aankomst van Zus bij de Leemweg:
Gered van de slacht: zus van koe Hermien arriveert in koeienrusthuis in Friesland - Oost

Zus is geadopteerd door:
Partij voor de Dieren
Sabina en Peter uit België
Joanna Blokland uit Gouda
Zoltan en Fien uit Beneden-Leeuwen
Ellen uit Deventer
Ingrid uit Leeuwarden

Hermien * 2 juni 2014

Bij de Leemweg sinds: 14 februari 2018
Ras: 100% Limousin

Hermien begon haar leven als Joke. Doordat ze veel buiten stond en niet werd gemolken was ze niet aan mensen gewend. Dus op de dag dat haar eigenaar haar naar de slacht wilde brengen, ging ze er samen met haar kuddegenoot vandoor. Ze trok de bossen in. En omdat ze niet direct gevangen werd kreeg ze de naam Hermien, vanwege haar baas die Herman heette. Haar vriendin werd voor het gemak maar Zus gedoopt. Zus werd na een paar dagen gevangen en terug op stal gezet. Hermien hield haar vlucht ruim twee maanden vol.

Daarmee werd ze landelijk nieuws. Er verschenen foto’s in kranten en op websites van een schrikachtige koe die zich achter struiken verborgen hield. Hermien was niet te benaderen. Men was ervan overtuigd dat ze door honger gedreven vroeg of laat wel een stal zou opzoeken. Nou, dat deed ze ook. Maar dan alleen ’s nachts en buiten het zicht van iedereen.
Er gingen stemmen op Hermien samen met Zus het leven te gunnen. Heel Nederland bemoeide zich ermee. Er was ook geen jager of politieman die haar wilde neerschieten. Een dier dat zo vocht voor haar vrijheid moest die vrijheid krijgen. De Partij voor de Dieren startte een crowdfundingsactie voor Hermien en Zus.

hermien 1 web

hermien 2 web

hermien 3 rechts web

Op zondag 11 februari 2018 kopte de NOS: ‘Koe Hermien gevangen en gaat morgen naar rusthuis’.  Wat een verrassing was dat voor Hermien toen ze bij aankomst na een spannende rit zag dat Zus haar kwam begroeten. Ze zijn nu na al die jaren nog altijd onafscheidelijk. Niet een beetje, maar onvoorwaardelijk en voor altijd. 
De vader van Hermien heette Darwin. Dat is heel toepasselijk om twee redenen: ‘The survival of the fittest’ is een uitspraak van de mens Charles Darwin die de evolutietheorie uitwerkte. En daarnaast staan zijn woorden in ons logo: ‘There is no fundamental difference between man and animals in their ability to feel pleasure and pain, happiness and misery.’
En zo is het.

Hermien is geadopteerd door:
Partij voor de Dieren
Antje Kraai uit Sneek
Jeanette uit Tilburg
Ria uit Putten
Hetty Schotman uit Oudemolen
Suzan uit Den Haag

Riekie * 1 januari 2007

Bij de Leemweg sinds: 8 juni 2017
Ras: geen

Kaler kan een registratiekaart niet zijn. Er staat zelfs geen naam op. Bij bijzonderheden staat: Niet geregistreerd rund. Riekie was de laatste koe van een boerenechtpaar dat met pensioen ging. Ze wilden niet dat ze naar de slacht zou gaan, maar bij haar geboortedatum stond: 1 januari 1950. Net zoals bij Elske en Jantje. Dat betekent: een spuitje.
Gelukkig wisten deze mensen van het bestaan van De Leemweg, en de ontheffing die er is om ongeregistreerde dieren te mogen houden. Het enige adres in Nederland.

Riekie 19 05 2024 web

riekie vooraan links met rode maartje web 2

riekie 1 web

Riekie werd per trekker vanuit Staphorst via de binnenweggetjes naar Zandhuizen gereden. Na twee dagen wennen op stal mocht ze de wei al in. Ze werd omringd door de grote kudde en direct opgenomen in hun midden. Riekie is bevriend met Quinty en Jantje. Ze vraagt weinig aandacht. Maar door haar zacht oranje vacht eist ze desondanks de aandacht op.

Riekie is geadopteerd door:
Rosie uit De Meern

Bender * 19 juni 2016

Bij de Leemweg sinds: 24 februari 2017
Ras: 50% Holstein Friesian - 50% Jersey

Bender was een celebrity. Een BN’er. Hij was als kalfje dagelijks op de televisie te zien bij het programma Utopia. Tot hij de scène verliet samen met Ruud Zwaan die zich over hem had ontfermd. Maar sta je eenmaal buiten dan is een opgroeiende stier een ander verhaal. Daarom is Bender verhuisd naar de Leemweg om zich aan te kunnen sluiten bij een echte en hechte kudde.

bender 2 web

bender 3 web

bender 4 web

En toen gebeurde er iets opmerkelijks. Bender werd direct opgemerkt door Deci, een achtjarige koe die ooit als slachtoffer van verwaarlozing bij de Leemweg werd binnengebracht. Ze dacht: daar is eindelijk het kalf dat ik me altijd heb gewenst, en Bender vond eindelijk een moeder. Deci begon spontaan melk te geven en Bender heeft jarenlang bij haar gedronken. Hun band is als die van moeder en zoon. Nog altijd likt de kleine Deci de nu enorme Bender liefdevol over kop en hals. Deci en Bender laten zien hoe de innerlijke wereld van koeien eruitziet als je hun de kans en de ruimte maar geeft.

We krijgen vaak de vraag of we een koe of stier kunnen opvangen omdat mensen er een hebben gered. Maar eenmaal gered beseffen ze dat redden makkelijker is dan huisvesting zoeken. Bovendien kost een koe maandelijks een aardige som geld. Gelukkig kwam er voor Bender een plekje vrij. Tegenwoordig is de wachtlijst lang omdat steeds meer mensen de Leemweg weten te vinden. Maar we breiden niet uit, omdat we de dieren de aandacht willen geven die nodig is.

Bender is geadopteerd door:
Carolien uit Amsterdam
Gosia and the Band uit Den Bosch
Marijke Postma-Rustenhoven uit Amsterdam
Simone van Dijk uit Borger

Juultje * 1 mei 2016

Bij de Leemweg sinds: 11 februari 2017
Ras: 50% Holstein Friesian - 25% Fleckvieh - 25% onbekend

Juultje werd samen met haar broer René in een weiland in Callantsoog geboren onder het oog van passanten. Wat een lieve tweeling was dat! De een rood, de ander zwart. En toen de boer eraan kwam en de passanten vroegen wat er met de kalfjes zou gebeuren was het antwoord niet echt bevredigend. Namelijk: vetmesten en slachten. Wat? Ze kwamen in actie en kochten de tweeling van de boer. De reden dat ook Juultje niet mocht blijven leven is dat koekalfjes die samen met een stierkalfje geboren worden, vaak niet vruchtbaar zijn. Zo’n koekalfje heet een kween. En kwenen zijn net als stiertjes niet bruikbaar in de melkindustrie.

juultje 1 web

juultje 2 web

juultje 3 web

Vlak na aankomst bij De Leemweg werd Juultje heel erg ziek. Dus even werd gevreesd voor haar leven vanwege trommelzucht, een ziekte waarbij de buik opzwelt omdat het gas er niet uit kan. Maar met veel zorg is ze daar overheen gekomen. Acht jaar lang stond ze naast haar broer René. Onafscheidelijk waren ze. René stierf onverwacht in 2024. Na de rouw bloeide Juultje weer op en sloot ze nieuwe vriendschappen. Juultje heette aanvankelijk Laura, maar kreeg de naam van een van de kinderen die haar geboren zag worden.    

Juultje is geadopteerd door:
Belinda uit Haarlem
Maarten en Jan Willem uit Eindhoven
Jutta Baumert uit Kiel
Ynke Vogel uit Leeuwarden
Peter Gramsch uit Hellevoetsluis
Rosé de Bock uit Odiliënberg
Annemarie van den Berg uit Breda

Jantje * 1 januari 2010

Bij de Leemweg sinds: 24 mei 2016
Ras: niet ingevuld, maar waarschijnlijk 100% Holstein Friesian

Die lieve Jantje verhuisde op een dag van haar eerste eigenaar als melkkoe naar de buurman van Bert. Geen gekke plek voor een koe. Bijvoorbeeld voor als er iets mis is met je registratie en je dus geen recht op leven hebt. Toen de buurman zijn nieuwe koe wilde aanmelden bleek ze nergens bekend te zijn. Jantje was een koe die niet bestond. Gelukkig wist de buurman van Berts ontheffing af. En om te voorkomen dat Jantje werd geëuthanaseerd verhuisde ze naar de stal één deurtje verderop. Zo makkelijk kan het soms gaan. 

thumb jantje 1 web

thumb jantje 2 web

thumb jantje 3 web

Jantje is misschien wel de sociaalste koe van stal. Op alle filmpjes zie je haar in de weer met haar vrienden. Ze likt halzen, ruggen, schouders, snuiten. Van Maartje, Skippy, Riekie, Megan, Tess. Ze maakt geen onderscheid in gender, kleur, ras, grootte of herkomst. Bij Jantje ben je in goede handen, eh…tong.

Jantje is geadopteerd door:
Ton de Lang, Truckstop Venlo
Mady de Graaf uit Gouda

Skippy * 30 juni 2015

Bij de Leemweg sinds: 28 september 2015
Ras: niet bekend

Skippy kwam als kalfje bij de Leemweg wonen. Hij werd buiten in een weiland bij Paterswolde geboren. Heel heel heel toevallig liep er net een toekomstige vrijwilligster van de Leemweg langs. Toen de boer het kalf kwam ophalen vroeg ze naar de bestemming. Maar eigenlijk kende ze die al: de kalvermesterij. Bert had op dat moment geen plek voor het kalfje. De boer wilde wel een uitzondering maken en zorgde nog drie maanden voor het stiertje dat Hajo heette. Eenmaal bij de Leemweg kreeg Hajo een nieuw forever-bestaan en een nieuwe naam: Skippy. En we kregen er ook een vrijwilligster bij.

skippy 1 web

skippy 3 web

skippy 4 web

Skippy staat ’s winters tussen zijn grote vrienden in de zandbedstal om in het voorjaar te verhuizen naar het grote weiland waar zich een heleboel dames bij hem voegen. Hij is een graag geziene gast. Niet alleen bij de koeien maar ook bij ons. De reddende vrijwilligster heeft nog een hele tijd bij ons gewerkt. We danken haar niet alleen voor haar hulp, maar ook voor Skip.

Skippy is geadopteerd door:
Jacqueline uit Paterswolde
Joan, Heleen, Falco en Tibbe uit Veldhoven
Carla uit Maarssen

Maartje * 8 april 2014

Bij de Leemweg sinds: 15 januari 2015
Ras: witrik

Maartje, niet te verwarren met Rode Maartje, is een witrik. Dat is geen echt officieel ras, maar witrikken hebben vaak een witte streep over hun ruggengraat lopen. Maar als de koe helemaal wit is, zoals Maartje, kun je die witte streep niet zien. Witrikken hebben wel zwart rond hun snuit en ogen en oren. En als je naar Maartje kijkt zie je: ja hoor, typisch een witrik.
Naamloos, alleen en zwaar verwaarloosd werd witrik Maartje als pink aangeboden als koopwaar, samen met een lading tweedehands spullen: oude kasten, gebruikte hondenhokken en kapotte staldeuren. Twee Brabantse dierenvrienden, Filip en Lozel, waren erg onder de indruk van haar en de situatie waarin ze was beland. Ze kochten het kalf. De rest van de spullen mocht de eigenaar houden. Ze gaven haar de naam Maartje. Een pechvogel die geluksvogel werd.

maartje 1 web

maartje 2 web

maartje 4 web

Maartje verhuisde naar de veiligste stal van ons land. Eentje waar ze mocht opgroeien en oud mag worden. Nooit meer alleen, maar voor altijd te midden van andere geluksvogels. Haar eerste vriendje was Axel, een leeftijdgenoot met wie ze opgroeide. Het tweetal is sindsdien onafscheidelijk. Alleen in de winter moeten hun wegen even scheiden omdat Axel dan naar de ossenstal verhuist.
Maartje was een van de koeien die Zus en Hermien geruststelde nadat ze na hun wilde vlucht bij de Leemweg arriveerden. Hoe klein van stuk ze ook is, haar vermogen tot het sluiten van vriendschappen is groot.

Maartje is geadopteerd door:
Filip en Lozel uit Eindhoven
Stichting Dagkes uit Eersel
Jan en Junior Hulst uit Almere
Marguerite uit Den Haag
Charlotte uit Reeuwijk
Peter en Daniëlle uit Rijssen
Een anonieme dierenvriendin uit Groningen

Axel 10-8-2014

Axel 4 - KopieHolstein-Friesian stier Axel werd veel te vroeg geboren. Het piepkleine stiertje werd daardoor het troeteldier van de boerin van de veehouderij waar zijn moeder hem op de wereld had gezet. Deze boerin wilde dan ook niet dat Axel naar een mesterij zou gaan. En zo werd het pechvogeltje Axel een gelukskalf. Hij mocht op 3 november 2014 op de Leemweg komen wonen.

Axel is geadopteerd door Eveline uit Culemborg, Elma uit Haarlem en Valérie 

 

Maud 19-04-2014

Maud 1 - KopieToen drachtige symbool-koe Bambi een dood kalf ter wereld bracht, werd Maud (Holstein-Friesian) naar de Leemweg gebracht als adoptiekalf. Maud was toen nog maar een week oud. Even leken ze elkaar te accepteren, maar helaas liep het niet goed af voor het tweetal. BB taalde niet naar het kalf en Maud werd heel ziek. Door de stress van het vervoer en de nieuwe omgeving, kreeg een darmparasiet die Maud al bij zich droeg de overhand. Al gauw lag ze 24 uur lang aan het infuus, omdat ze niet meer wilde drinken en door haar waterige diarree uitdroogde. Na een tijdje begon Maud gelukkig op te knappen en ging zelf weer drinken. Maar een week later was het helaas weer mis. Door haar verzwakte weerstand sloeg bij Maud een longontsteking toe. Dankzij intensieve zorg, veeartsbezoeken en medicijnen kwam Maud er weer helemaal bovenop. Nu is Maud al een flinke dame, op weg naar een zorgeloze toekomst bij Bert.

Maud is geadopteerd door Linde uit Olst, Liesbeth, een anonieme koeienvriend, Wilma de Jong uit Alkmaar en Jacqueline in t Veld te Rotterdam

Roel 07-06-2013

RoelRoel is een Blaarkop, die werd geboren bij een kinderboerderij. De eerste vijf maanden van zijn leven mocht hij bij zijn moeder blijven en ook daarna kwam Roel niets te kort. Het schattige stiertje kreeg volop aandacht van de bezoekers van de kinderboerderij, in het bijzonder van zijn fans Lisette en Bob. Maar kleine stiertjes worden groot, dus op een gegeven moment werd besloten dat Roel naar de slacht zou gaan. Maar Lisette en Bob wilden Roel graag een kans op een toekomst bieden; zij kochten het stierkalf vrij en regelden een plek voor hem op de Leemweg. Roel gaat nu samen met leeftijdsgenootjes Jip en Janne en lang en gelukkig leven tegemoet op de Leemweg.

Roel is geadopteerd door Lisette en Bob, Sylvia uit Sint-Michielsgestel, Roel Klinkenberg en een anonieme koeienvriend

Rode Maartje 14-04-2013

Rode Maartje linksRode Maartje, een Witterik van een niet nader bepaald ras, woonde bij een vrouw die haar als kalfje had gekocht en haar in bruikleen had gegeven bij een boer. Omdat ze nauwelijks melk gaf, mocht ze niet bij het melkveebedrijf waar ze stond blijven. In september 2015 verhuisde Rode Maartje naar de Leemweg, waar ze nooit meer een druppel melk hoeft te geven.

Rode Maartje is geadopteerd door Jacoline Louis uit Goudswaard, familie Janssens-Alewijn-van Kempen-Andrejew en Els uit Hilversum

Jip en Janne 15-06-2013

Jip en Janne1Jip en Janne (Holstein-Friesian) werden geboren op een boerderij waar de dierregistratie niet op orde was. In plaats van ervoor te zorgen dat hij zijn administratie op orde kreeg, dumpte de boer kalfjes Jip en Janne midden in de nacht in een weiland met koeien van een andere boer.

Toen deze de volgende ochtend bij zijn koeien kwam, ontdekte hij twee vreemde kalveren, die er niet al te best aan toe waren. De vriendelijke boer regelde een plekje voor ze op de Leemweg en zorgde totdat ze bij Bert terecht konden voor het tweetal. Dumpkalveren Jip en Janne zijn nu een happy tweetal, dat de rest van hun leven bij Bert mogen blijven.

Jip en Janne zijn egadopteerd door Jeanine uit Bergeijk, Lida en Sylvia uit Groningen, Nicolette uit Amersfoort, Hans uit Gouda en Franki, Bas uit Leusden en Menno uit Zutphen

Bambi 04-06-2011

BB1Bambi, die ook wel BB wordt genoemd, is een Friese Roodbonte koe. In het najaar van 2013 ontsnapte er een koe uit een groot slachthuis in Surhuisterveen. Na een week op de vlucht te zijn geweest, werd de koe weer teruggebracht naar het slachthuis. Meerdere mensen wilden de koe toen vrijkopen.

Hilma had zich als eerste aangeboden om de koe van de slager over te nemen. Helaas mocht ze vanwege de wetgeving het slachthuis niet levend verlaten en werd de koe alsnog geslacht. De slager had Hilma aangeraden om dan maar een andere koe vrij te kopen. En zo geschiedde. BB, een vrij jonge koe die zich niet liet melken, zou vanwege haar gebrek aan melkproductie naar het slachthuis gaan. Dankzij haar dappere voorgangster kreeg BB een ticket naar de Leemweg als symbool-koe.

Bambi is geadopteerd door Corrie Stolk uit Almere, Corrie Sturm, dierenrechtenorganisatie Bite Back, Iris uit Zutphen, Marja uit Ridderkerk en Nicolette Mohr en
Maarten Bos

Megan 5-4-2010

 Megan2Deze Lakenvelder koe had, voordat ze naar de Leemweg kwam, het leven geschonken aan een kalf. Maar omdat ze zo mager was, werd het haar meteen afgenomen. Ze liep dagenlang te loeien om haar kind. Mieke trok zich als buurvrouw het lot van deze koe aan en kwam vanaf dat moment twee keer per dag langs om Megan te troosten met lekkere koeienkoeken.

Aan het einde van het weideseizoen wist Mieke niet wat de boer met Megan van plan was. Ze nam het zekere voor het onzekere, kocht Megan vrij en bracht haar op 26 oktober van 2012 naar Bert. Nu krijgt Megan nog steeds koeienkoeken, misschien niet tweemaal daags, maar wel voor de rest van haar lange koeienleven.

Megan is geadopteerd door Mieke Berry, Mariken uit Amsterdam, de familie Hoogveld, Marc uit Belgie, Sterrin, Rik Hendrikse en Jacqueline in t Veld te Rotterdam

Tess 30-7-2011

Tess 2 - KopieLakenvelder Tess is een volle zus van koe Megan. Het tweetal arriveerde op 26 oktober 2012 samen op de Leemweg. Beide koeien hadden op de boerderij waar ze vandaan kwamen een stal gedeeld. Omdat Tess een jaar jonger is dan Megan, probeerde ze toen ze een kalfje was zelfs bij Megan te drinken, maar hield ermee op toen ze merkte dat er geen melk te halen viel bij haar grote zus.

Toen Megan door Mieke werd vrijgekocht, stond haar zusje Tess er opeens alleen voor. Uiteindelijk kocht Mieke ook Tess vrij, en nu staan de twee zussen samen bij Bert. Ze zijn nog steeds onafscheidelijk.

Tess is geadopteerd door Mieke Berry, een paar anonieme dierenvrienden, Marc uit Belgie en Rik Hendrikse

Deci 30-9-2009

Deci3Holstein Friesian koe Deci werd 2011 in beslag genomen bij een boerenbedrijf dat zijn dieren zwaar verwaarloosde. Ze was er dan ook niet best aan toe, toen ze op 10 september 2012 bij de Leemweg aankwam. Ze was op dat moment zelfs te mager om naar de slacht te gaan. Haar slechte toestand heeft het leven van Deci uiteindelijk gered. Deci is ondertussen helemaal hersteld en zal nooit meer honger hoeven te lijden.

Deci is geadopteerd door Wil van Dam uit Heiloo, Michaëla, adoptant M. en Marja uit Bergambacht, Petra uit Wenen, Bert Reemer uit Nieuw Balinge, familie schaap uit Wolvega en Annet Peetoom uit Amsterdam

Drikus 9-01-2007

Drikus1Os Drikus (Holstein-Friesian) woonde als kalfje op een camping. Alle gasten waren natuurlijk verzot op het schattige stiertje. Als Drikus bij de ingang van de kantine lag te slapen, dachten de mensen dat het een speelgoedbeestje was. Sommigen schrokken ervan, als ze hem aaiden en hij bewoog. Toen de camping werd opgeheven, wilde de restauranthouder Drikus naar een mesterij sturen.

Inge, één van de vrijwilligers van de Leemweg, besloot Drikus vrij te kopen. Eerst stond hij op het stuk grond waar Inge woonde, maar al gauw moest hij daar weg, omdat de eigenaresse van het landje waar hij stond had gedroomd dat Drikus levensgevaarlijk was. Inge belde vervolgens naar Bert en zo kwam Drikus op de Leemweg terecht.

Drikus is gered door Inge Vlaspolder (In memoriam) en geadopteerd door Marina van Bouwel, Willebroek (België), Jacalyn Birk uit Schiedam en Carolien uit Amsterdam.

Sonja 26-12-2006

Sonja1Sinds de zomer van 2011 woont blaarkop-Holstein koe Sonja op de Leemweg. Omdat ze op 26 december geboren werd, was ze een echt kerstkalfje. Haar moeder Pauline, die inmiddels overleden is, was afkomstig uit een kudde van zes koeien, die ooit door een hobbyboer werd gehouden. Maar deze hobbyboer werd ziek en Susanne, een koeienliefhebster, nam toen de zorg voor de kudde over. Op een dag zag Susanne haar zorgkoeien niet meer in de wei staan, en ging direct een kijkje nemen op het erf. Daar trof ze tot haar schrik een grote vrachtwagen aan, met daarin de hele kudde koeien. ‘Hobbyboer’ klinkt misschien als een vriendelijk woord, maar als Susanne vijf minuten later was gekomen, had deze meneer het zestal op een enkele reis naar het slachthuis gestuurd.

Sonja is geadopteerd door Top Coach-Auto CAD, Ellie uit Ossenzijl en Margret & Michael

Felius 19-5-2006

Felius 3Felius, (3/4 Piemontese / 1/4 Blonde d ’Aquitaine ), had nog geen naam, toen ze door een kier van het slachthuis in Haaksbergen ontsnapte en haar vrijheid tegemoet rende. Het duurde bijna een hele dag, voordat men haar weer gevangen had. Ze werd teruggebracht naar haar oude stal, om vandaaruit opnieuw naar het slachthuis te gaan.

Maar de ontsnapping van de koe was intussen nieuws geworden. Bibi, een vrijwilligster bij De Leemweg, hoorde het verhaal van de ontsnapte koe op de radio, zocht uit wie de eigenaar was en kocht haar vrij. Ze kreeg de naam Felius, naar de bekende koeienkenner en -schilderes Marleen Felius. Felius is door haar nare ervaring nog altijd wat schichtig, maar ze is gek op eten en zeer nieuwsgierig. Haar vertrouwen in de mens heeft ze gelukkig niet helemaal verloren, vooral niet als zijn naam Bert is.

Felius is geadopteerd door Bibi Dumon Tak, Irma uit Deventer, Clara uit Amsterdam, Stephanie uit Paterswolde, Sylvia v. Rhijn uit Leeuwarden, Susanne Köster Francois! uit Lochem, Lonneke uit Nieuwersluis, en Elmy uit Utrecht