Het jaar 2017

RiekieHet was weer een bewogen jaartje op de Leemweg. Een jaar vol mooie momenten, maar ook een jaar met afscheid van mens en dier. Net als in het gewone leven, gaat het op de Leemweg soms met ups en downs. Gelukkig voerden de positieve berichten ook dit jaar weer de boventoon! Om te beginnen kregen we er een aantal nieuwe bewoners bij: de tweeling Juultje en Rene, waardoor de Leemweg nu een tweede tweeling rijk is en de kleine Bender, de ster van het televisieprogramma Utopia, die zijn leven voor de camera's mocht verruilen voor een mooi bestaan met zijn nieuwe pleegmoeder Deci. Deci is dankzij het gesabbel van Bender zelfs weer melk gaan geven. Ook de tienjarige Riekie, de enige overgebleven koe van een gepensioneerd boerenechtpaar en tenslotte stier Henk, die door zijn heupproblemen niet langer interessant was als dekstier voor de veeindustrie en in november naar de Leemweg toe mocht komen. We moesten afscheid nemen van koeien Victoria, Mathilde en Joke. Geit Thea heeft na het verdriet om het verlies van haar koe Mathilde, nu gelukkig een nieuwe vriendin gevonden in Anita.

Bender 4Kleine Alida, Sientje, Bender, Rene, Juultje, Kees, Joke, Jane, Drikus, Halina, Nadine en Isabelle mochten zich allemaal verheugen over een (deel) adoptie. En we kregen er weer een aantal nieuwe donateurs bij. Sommigen gaven eenmalig een mooi bedrag en anderen besloten om de Leemweg met een maandelijkse donatie te steunen. Het is niet in woorden uit te drukken wat dit voor de Leemweg en haar bewoners betekent, maar we herhalen het toch nog maar een keer: dankzij de steun van onze trouwe adoptanten en donateurs kunnen de koeien op de Leemweg in vrede en vrijheid leven!

 

Inge en Drikus 2

We moesten dit jaar helaas afscheid nemen van onze vrijwilligster Inge Vlaspolder, die jarenlang alle contacten met de donateurs en andere belangstellenden onderhield. Inge, die os Drikus tien jaar geleden van een wisse dood redde en op deze manier met Bert en de Leemweg in contact kwam, was eigenlijk onmisbaar. Met haar lieve, warme karakter en oprecht hart voor mens en dier, was zij min of meer de 'stem van de Leemweg'. Deze stem moest helaas dit jaar haar gevecht tegen een oneerlijke ziekte opgeven. We zullen Inge en wat zij voor de Leemweg heeft betekend, nooit vergeten.

Dit jaar kwam er voor het eerst een boek uit over de Leemweg. Het boek heet 'Het koeienparadijs' en is geschreven door kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, met  

joshua

prachtige foto's door Hans van der Meer. Met veel humor en inlevingsvermogen vertelt Bibi het unieke, soms in-trieste of ontroerende verhaal van sommige van onze 

bewoners. 

Alle verhalen hebben een 'happy end', want deze gelukskoeien zijn allemaal op de Leemweg terecht gekomen. Het boek is (online) te koop of the bestellen via  boekhandels. Ook volgend jaar staat er weer een spannend project op stapel. Er zal een prachtige fotoserie uitkomen van de kudde van Bert, die ook via deze site te zien zal zijn. We zullen u binnenkort meer daarover vertellen.

Rest ons nog u allen namens de Leemweg en haar vrijwilligers warme en gezellige feestdagen te wensen en een heel gelukkig, gezond en vooral diervriendelijk 2018!