Claartje:

Claartje ontsnapte uit het slachthuis in Koudum (Friesland). Toen ze bloed rook sprong ze dwars door een houten deur heen en zette het op een lopen. De politie en de slachter gingen achter haar aan. Een dierenarts vuurde zoveel verdovingsschoten af dat zelfs een olifant allang was gaan liggen. Maar Claartje vluchtte verder, door tuintjes en over schuttingen. Hier en daar ramde ze een auto. Ze brak een van haar achterpoten. Kinderen werden binnen gehouden en wandelaars gewaarschuwd. Uiteindelijk stormde ze op een etalage af waar een kunstenaar zijn werk had uitgestald. Daar, tussen het glas en de beeldjes bleef Claartje liggen.

Ze werd teruggebracht naar het slachthuis. Niet om meteen te worden geslacht, maar om tot rust te komen. Het vlees van een koe die helemaal overstuur is, is niet te eten. Dat kun je niet verkopen. Het duurt een week voordat de stress er weer uit is. Het verhaal van Claartje kwam in de krant en dat was haar redding. Twee broers lazen het verhaal en waren verschrikkelijk trots op haar. Een koe die zo kon lopen moest wel een heel flinke koe zijnā€¦ Ze belden de boer op en vroegen wat die dappere koe moest kosten. Zeventienhonderd gulden? Ze kochten Claartje, haalden haar weg uit de stal van het slachthuis en brachten haar naar de boerderij van Bert Hollander. Daar kreeg ze voorgoed onderdak.

Tot op de dag van vandaag leeft Claartje een rustig leven, zonder te hoeven produceren en zonder ooit nog met een been het slachthuis te hoeven betreden!