Deeladoptie voor Henk

Henk 1Onze nieuwste mannelijk aanwinst, os Henk, is geadopteerd. Henk (Belgisch blauw - Holstein Frisian) werd geboren op een boerderij in de buurt van Utrecht. Al snel na zijn geboorte, bleek dat hij ernstige problemen met zijn heupen had, waardoor hij zomaar ineens om kon vallen. Dat maakte Henk ongeschikt als meststier, waardoor een enkeltje naar een mestbedrijf hem, dankzij zijn handicap, bespaard bleef. De andere optie was de thuisslacht. Tenminste, dat was het plan van de boer. Maar de vriendin van de boer dacht daar anders over: Henk moest blijven leven en daarom werd er uiteindelijk contact opgenomen met Bert. Eind 2017 kwam Henk naar de Leemweg. Vanaf mei 2018 is Henk geadopteerd door Rowan. Namens Henk en het vrijwilligers team, hartelijk dank voor deze adoptie!

 

Nieuwe adopties voor Felius en Hermien

Felius 2Deze maand zijn er weer twee nieuwe adopties binnengekomen. De eerste adoptie is voor Felius. Felius, (3/4 Piemontese / 1/4 Blonde d ’Aquitaine ), had nog geen naam, toen ze door een kier van het slachthuis in Haaksbergen ontsnapte en haar vrijheid tegemoet rende. Het duurde bijna een hele dag, voordat men haar weer gevangen had. Ze werd teruggebracht naar haar oude stal, om van daaruit opnieuw naar het slachthuis te gaan. Maar de ontsnapping van de koe was intussen nieuws geworden. Bibi, een vrijwilligster bij De Leemweg, hoorde het verhaal van de ontsnapte koe op de radio, zocht uit wie de eigenaar was en kocht haar vrij. Ze kreeg de naam Felius, naar de bekende koeienkenner en -schilderes Marleen Felius. Felius is door haar nare ervaring nog altijd wat schichtig, maar ze is gek op eten en zeer nieuwsgierig. Haar vertrouwen in de mens heeft ze gelukkig niet helemaal verloren. Linda uit Alblasserdam besloot om deze dappere dame gedeeltelijk te adopteren met ingang van april.

Hermien 5En ook Hermien, de twijfelloos bekendste bewoonster van de Leemweg, die met haar spectaculaire ontsnapping niet alleen zichzelf, maar ook kuddegenote Zus het leven redde, is opnieuw geadopteerd door iemand, die liever anoniem wil blijven. Beide adoptanten willen wij bij deze heel hartelijk bedanken voor hun steun aan Felius en Hermien!

 

Nieuwe bewoner Henk

Henk 1Hij was er al net voordat Hermien en Zus naar de Leemweg kwamen, maar er waren nog geen foto's gemaakt. dat is nu wel zo, en daarom stellen we met trots onze nieuwste os voor: Henk (Belgisch blauw - Holstein Frisian ) werd geboren op een boerderij in de buurt van Utrecht. Al snel na zijn geboorte, bleek dat hij ernstige problemen met zijn heup had, waardoor hij zomaar ineens om kon vallen. Dat maakte Henk ongeschikt als meststier, waardoor een enkeltje naar een mestbedrijf hem dankzij zijn handicap bespaard bleef. De andere optie was de thuisslacht, tenminste, dat was het plan van de boer. Maar de vriendin van de boer dacht daar anders over. Henk moest blijven leven en daarom werd er uiteindelijk contact opgenomen met Bert. Eind 2017 kwam Henk naar de Leemweg. Hij is nog steeds wat onvast op zijn benen, maar het gaat verder goed met hem. In de stal staat hij naast Anne, waar hij het prima mee kan vinden. Het is nog even afwachten hoe het gaat, als Henk straks naar buiten mag. Daarom zal hij altijd bij de kleine kudde blijven, die in de buurt van de Leemweg graast. Op die manier kan Bert hem altijd goed in de gaten houden.

Deeladoptie voor Kromhoortje

Kromhoorntje2 2Kormhoortje, een van de oudere dames van de Leemweg, is opnieuw geadopteerd. Friese-Hollander Kromhoorntje was de laatste gehoornde bewoonster van een melkveebedrijf, dat op het punt stond zijn deuren te sluiten. Eigenlijk had ze eerst een andere naam, maar vanwege haar kromgroeiende hoorns kreeg ze de bijnaam ‘Kromhoorntje’. Omdat Kromhoorntje al heel lang op het boerenbedrijf woonde, was de zoon van de boer behoorlijk gehecht geraakt aan zijn vertrouwde koe. Kromhoorntje was vlak voordat ze naar de Leemweg kwam, gedekt door de fokstier van het melkveebedrijf. Toen ze eenmaal op de Leemweg woonde, werd er met spanning afgewacht of er een kalfje in haar buik zou groeien. Dat bleek niet zo te zijn. Kromhoorntje mag tot in lengte van dagen heerlijk herkauwen op de Leemweg en ze hoeft nooit meer te kalveren of een druppel melk te geven. Anja heeft Kromhoorntje vanaf maart gedeeltelijk geadopteerd. Anja, namens Kromhoorntje en de vrijwilligers, hartelijk dank!

Weer een deeladoptie voor Sientje

Bert en SientjeSientje is deze week opnieuw geadopteerd. Sientje (Holstein-Friesian) werd in april 2016 naar de Leemweg gebracht en komt oorspronkelijk van een boerderij in de buurt van Assen. Haar eigenaar belde Bert, om te vragen of hij het ziekelijke kalf wilde opnemen. Sientje heeft een moeilijke start gehad: ze is te vroeg geboren en heeft daarna allerlei aandoeningen overwonnen, waar ze helaas wat longbeschadiging aan heeft overgehouden. Maar Sientje is ook een vechter, want ze is er nog steeds en het gaat nu heel goed met haar. Sientje is een sociale, nieuwsgierige en zoals Bert het omschrijft 'van nature makke' koe, die een hechte vriendschap heeft gesloten met os Kees. Anja uit Gouda besloot om Sientje met een deeladoptie te steunen. De aanleiding hiervoor was het boek van Bibi Dumon Tak (dat Anja gelijk gekocht heeft) en een foto in het boek, waar Sientje en de poes van Bert op te zien zijn. En laat Anja nou een poes hebben die Sientje heet... Lieve Anja, namens de vrijwilligers op de Leemweg en natuurlijk namens Sientje, bedankt voor deze adoptie!

Jip en Janne weer vrij ter adoptie

Jip und Janne1Vanaf dit jaar kunnen Jip en Janne opnieuw worden geadopteerd. Hun adoptante, die de Leemweg via de adoptie van het tweetal jarenlang heeft gesteund, kan tot haar spijt door omstandigheden het bedrag van de deeladoptie niet langer zo gemakkelijk als voorheen opbrengen. Ze is heel blij met het werk dat Bert doet en hoopt dat de Leemweg nog heel lang zo kan doorgaan als nu. Dat hopen wij ook, en daarom laten wij bij deze weten, dat Jip en janne dus weer vrij zijn voor een nieuwe (deel) adoptant. Vanaf 15,- Euro per maand kunt u een van onze bewoners adopteren. Wij willen bijn deze de adoptante van Jip en Janne heel hartelijk danken voor haar jarenlange steun. Omdat ieder geldbedrag, of het nu tijdelijk of permanent is, een toekomst voor de Leemweg en haar bewoners mogelijk maakt.

Kleine deeladoptie voor Sjoukje

Sjoukje 2 kopieOnze lieve, oude bes Sjoukje, een van de bewoonsters van de zandbedstal, is op de valreep van het oude naar het nieuwe jaar gedeeltelijk geadopteerd. Sjoukje, een 20 jarige dame van het Holstein-Friesian ras, was haar hele leven een uitmuntende melkkoe, die meer dan 100.000 liters melk heeft gegeven in haar tijd als zuivelproducente. Maar op een gegeven moment werd de melkveehouderij gesloten. De boer, die veel waardering wist op te brengen voor de prestaties van zijn lievelingskoe, besloot Bert te bellen; of er een plekje voor Sjoukje was op de Leemweg. En die was er. Op 14 januari 2015 kwam Sjoukje naar de Leemweg. Nu mag ze heerlijk tussen haar soortgenoten genieten van een welverdiend pensioen.Zelf zegt haar adoptante over haar reden voor de adoptie van Sjoukje: Ik doe het voor al die lieve koeien, die jarenlang misbruikt worden als melkmachine, de moeders van kalfjes waar ze geen moeder voor mogen zijn, de dieren die worden afgedankt als ze economisch waardeloos zijn geworden ... Gelukkig zijn ze bij de Leemweg alles behalve waardeloos. Hartelijk bedankt Annemiek!

Het jaar 2017

RiekieHet was weer een bewogen jaartje op de Leemweg. Een jaar vol mooie momenten, maar ook een jaar met afscheid van mens en dier. Net als in het gewone leven, gaat het op de Leemweg soms met ups en downs. Gelukkig voerden de positieve berichten ook dit jaar weer de boventoon! Om te beginnen kregen we er een aantal nieuwe bewoners bij: de tweeling Juultje en Rene, waardoor de Leemweg nu een tweede tweeling rijk is en de kleine Bender, de ster van het televisieprogramma Utopia, die zijn leven voor de camera's mocht verruilen voor een mooi bestaan met zijn nieuwe pleegmoeder Deci. Deci is dankzij het gesabbel van Bender zelfs weer melk gaan geven. Ook de tienjarige Riekie, de enige overgebleven koe van een gepensioneerd boerenechtpaar en tenslotte stier Henk, die door zijn heupproblemen niet langer interessant was als dekstier voor de veeindustrie en in november naar de Leemweg toe mocht komen. We moesten afscheid nemen van koeien Victoria, Mathilde en Joke. Geit Thea heeft na het verdriet om het verlies van haar koe Mathilde, nu gelukkig een nieuwe vriendin gevonden in Anita.

Bender 4Kleine Alida, Sientje, Bender, Rene, Juultje, Kees, Joke, Jane, Drikus, Halina, Nadine en Isabelle mochten zich allemaal verheugen over een (deel) adoptie. En we kregen er weer een aantal nieuwe donateurs bij. Sommigen gaven eenmalig een mooi bedrag en anderen besloten om de Leemweg met een maandelijkse donatie te steunen. Het is niet in woorden uit te drukken wat dit voor de Leemweg en haar bewoners betekent, maar we herhalen het toch nog maar een keer: dankzij de steun van onze trouwe adoptanten en donateurs kunnen de koeien op de Leemweg in vrede en vrijheid leven!

 

Inge en Drikus 2

We moesten dit jaar helaas afscheid nemen van onze vrijwilligster Inge Vlaspolder, die jarenlang alle contacten met de donateurs en andere belangstellenden onderhield. Inge, die os Drikus tien jaar geleden van een wisse dood redde en op deze manier met Bert en de Leemweg in contact kwam, was eigenlijk onmisbaar. Met haar lieve, warme karakter en oprecht hart voor mens en dier, was zij min of meer de 'stem van de Leemweg'. Deze stem moest helaas dit jaar haar gevecht tegen een oneerlijke ziekte opgeven. We zullen Inge en wat zij voor de Leemweg heeft betekend, nooit vergeten.

Dit jaar kwam er voor het eerst een boek uit over de Leemweg. Het boek heet 'Het koeienparadijs' en is geschreven door kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, met  

joshua

prachtige foto's door Hans van der Meer. Met veel humor en inlevingsvermogen vertelt Bibi het unieke, soms in-trieste of ontroerende verhaal van sommige van onze 

bewoners. 

Alle verhalen hebben een 'happy end', want deze gelukskoeien zijn allemaal op de Leemweg terecht gekomen. Het boek is (online) te koop of the bestellen via  boekhandels. Ook volgend jaar staat er weer een spannend project op stapel. Er zal een prachtige fotoserie uitkomen van de kudde van Bert, die ook via deze site te zien zal zijn. We zullen u binnenkort meer daarover vertellen.

Rest ons nog u allen namens de Leemweg en haar vrijwilligers warme en gezellige feestdagen te wensen en een heel gelukkig, gezond en vooral diervriendelijk 2018!

Nieuwe deeladoptie voor Drikus

Drikus1

Per december heeft onze zachtaardige reus, de 1600 kg zware os Drikus, een nieuwe adoptante gevonden. Drikus (Holstein-Friesian) woonde als kalfje op een camping. Allegasten waren verzot op het schattige stiertje. Als Drikus bij de ingang van de kantine lag te slapen, dachten de mensen dat het een speelgoedkalf was. Sommigen schrokken ervan, als ze hem aaiden en hij bewoog. Toen de camping werd opgeheven, wilde de restauranthouder Drikus naar een mesterij sturen. Inge Vlaspolder besloot Drikus toen vrij te kopen. Eerst stond hij op het stuk grond naast Inge's huis, maar al gauw moest hij daar weg, omdat de eigenaresse van het landje waar hij stond had gedroomd dat Drikus levensgevaarlijk was. Inge belde vervolgens naar Bert, en zo kwam Drikus op de Leemweg terecht.

Inge heeft daarna nog jarenlang met hart en ziel als vrijwilligster voor de Leemweg gewerkt, waarbij zij alle contacten onderhield met de donateurs. Helaas heeft Inge het gevecht tegen haar ziekte dit jaar verloren. Haar laatste wens, nog eenmaal afscheid nemen van Drikus, ging dankzij Bert en de wensambulance in vervulling. Inge zou erg blij zijn, als ze wist dat Drikus nu alweer een nieuwe adoptante heeft gevonden. Jacalyn Birk uit Schiedam las het dit jaar uitgekomen boek 'Het koeienparadijs', geschreven door de bekende kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, die de Leemweg een bijzonder warm hart toedraagt. Daardoor kwam ze op het idee om Drikus gedeeltelijk te adopteren. Jacalyn, namens Drikus en alle vrijwilligers van de Leemweg, hartelijk dank voor deze adoptie! 

Nieuwe deeladoptie voor kweentje Juultje

julltje 2 kopieDe vrouwelijke helft van de jongste tweeling van de Leemweg, heeft weer een deeladoptie op haar naam staan. Juultje werd samen met haar broer Rene in mei 2016 in een weiland bij Callantsoog geboren. Toevallig werden ze kort na hun geboorte door een diervriendelijk stel met kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft en het kweentje waarschijnlijk geen baarmoeder had (wat vaak het geval is bij de vrouwelijke helft van een tweeling) zouden de kalveren naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en Julia kochten de tweeling vrij, en nu mogen ze voor altijd op de Leemweg blijven. Juultje is vernoemd naar nichtje Julia en Rene is vernoemd naar haar veel te vroeg overleden vader, die haar altijd Juultje noemde. Annemarie van den Berg heeft Juultje vanaf december 2017 gedeeltelijk geadopteerd. Een mooi kerstcadeau voor Juultje en de Leemweg!

Blaarkop Joke overleden

Joke met Skippy 3Naast het goede nieuws van alle adopties, hoort verdrietig nieuws ook bij een koeienopvangtehuis met een flink leeftijdsgemiddelde. Joke is op 27 oktober overleden, waarschijnlijk aan een inwendige bloeding. Blaarkop Joke stond samen met koe Bregje bij een kinderboerderij. Op een gegeven moment werd het tweetal te groot, om als knuffelkoe te fungeren. Het eindstation voor Joke en Bregje zou het slachthuis worden. Een vrouw, die de twee grote kalveren een lang leven gunde, wist ze vrij te kopen en zo werd Joke samen met Bregje op 22 mei 2015 deel van de kudde van Bert. Joke vond het moeilijk om tussen zovele andere koeien op stal te staan. Daarom stond ze met Bregje in een aangepaste stal, waar ze alle rust hadden en ook naar buiten konden. Joke heeft zich ook als een moeder over de nu tweejarige os Skippy ontfermd, nadat deze als 3 maanden oud kalf in zijn eentje naar de Leemweg kwam. Op de foto is Joke met haar pleegkind te zien. We willen haar adoptantes Janny en Loes graag heel hartelijk bedanken voor de steun, die ze via hun adoptie aan Joke en de Leemweg hebben gegeven. Lieve Joke, rust zacht.


Adoptie voor Nadine en Isabella

Vanaf december mogen ook Nadine en Isabella zich over een deeladoptie verheugen.  Limousine koe Nadine kwam samen met soortgenote Isabella en haar broer Johnny van een kleinere stichting, die opvang bood aan verschillende boerderijdieren. De Leemweg weet maar al te goed wat het als stichting betekent, om het hoofd financieel boven water te houden. Dat was ook de reden dat het drietal naar de Leemweg mocht komen. Johnny overleed helaas al na een paar maanden op de Leemweg, maar gelukkig hadden Nadine en Isabella toen al een band gesloten met hun nieuwe koeienvrienden, waarmee zij samen heel oud mogen worden. En nu zijn ze allebei gedeeltelijk geadopteerd, wat een mooi kerstgeschenk aan deze twee gehoornde dames!Nadine3Isabella 2

Vroege vogels opnieuw op bezoek

Vroege vogels hebben al meerdere keren aandacht besteed aan het koeienrusthuis. Gelukkig is elk verhaal anders. Het audio fragment start op : 28:55

Deeladoptie voor Juultje

julltje 2 kopieWe zijn verheugd te melden dat de vrouwelijke helft van de uit Callantsoog geredde tweeling, Juultje en Rene, gedeeltelijk is geadopteerd door Rosé de Bock. Juultje en haar tweelingbroer Rene werden in mei 2016 in een weiland bij Callantsoog geboren. Toevallig werden ze kort na de geboorte door een diervriendelijk stel met hun kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft en het kweentje waarschijnlijk geen baarmoeder had (wat vaak het geval is bij de vrouwelijke helft van een tweeling) zouden de kalveren naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en Julia kochten de tweeling vrij. Sindsdien woont het tweetal op de Leemweg, waar ze van een hopelijk heel lang leven in vrijheid mogen genieten. De adoptante is duidelijk een dierenvriendin. Ze gaf aan, dat ze Juultje met alle liefde adopteert. En daar zijn we heel blij mee!

 

Jane geadopteerd

Jane 2We kregen deze week het fijne bericht, dat onze Jane een adoptante heeft gevonden. Jane is voor de helft een zwarte blaarkop en voor de andere helft een Holstein koe. Jane is een echte gelukskoe, want ze is geboren op de Leemweg, als dochter van rode Blaar Doortje. Jane is altijd in de buurt van haar moeder te vinden (staat achter haar op de foto). Ze heeft de donkere kleur van haar vader, een Holstein stier, en de tekening van haar moeder. Een blije koe zonder trauma's, die haar hele leven op de Leemweg zal doorbrengen. Tina uit Utrecht heeft besloten om Jane gedeeltelijk te adopteren, omdat ze naar eigen zeggen zelf (nog niet) de middelen en ruimte heeft om koeien een langer leven te bieden en daarom graag Stichting de Leemweg steunt. Lieve Tina, dat lijkt ons een uitstekende reden! Ook namens Jane, hartelijk dank voor je adoptie.

Nieuwe bewoonster Riekie

Riekie 2Sinds een paar weken heeft de Leemweg er een nieuwe bewoonster bij, en nu ze buiten op het weiland rondloopt, heeft Bert een paar mooie foto's van haar kunnen schieten, waardoor ze nu ook op de site kan. Rode lakenvelder Riekie was de allerlaatste koe van een gepensioneerd boerenstel uit Staphorst. Maar in plaats van haar naar het slachthuis te sturen, gunde het boerenstel haar een mooie oude dag. Dus verhuisde Riekie eind juni met de trekker vanuit Staphorst naar het Friese Zandhuizen, waar ze nu tot in lengte van dagen in vrijheid van haar welverdiende pensioen mag genieten. Na een paar dagen wennen op stal loopt de tienjarige Riekie nu al vrolijk bij de kleine kudde rond en voelt zij zich helemaal thuis op de Leemweg.

Dag lieve Inge

Ons posthume eerbetoon gaat deze keer niet naar een koe, maar naar een heel bijzonder mens: onze geweldige vrijwilligster Inge Vlaspolder, die met haar warme hart en vriendelijke manier van communiceren een onmisbare spil was voor zowel de donateurs als de andere vrijwilligers op de Leemweg. Het afscheid van Bert naar Inge toe, dat op 7 juni op zijn facebook pagina is gepubliceerd, is onveranderd op deze site overgenomen: "Velen van u kennen Inge, omdat ze al bijna 10 jaar de vragen die binnenkomen via de website van de rundveeopvang (koeienrusthuis.nl)beantwoorde en verder ook contact onderhield met donateurs. Ik kende haar, doordat ze 9 jaar geleden mijn en haar grote vriend Driekus van inmiddels een 1700 kg bij mij gebracht heeft. Ruim een jr geleden is Inge ernstig ziek geworden en dat is niet meer goed gekomen. Gisteren zijn door de wensambulance haar laatste wensen vervuld:o.a. de rundveeopvang bezoeken met uiteraard als hoogtepunt langs bij Driekus in het land. En dan is dat grote gevaarte zo voorzichtig met Inge en de brancard,ongelooflijk. Inge wou niet meer op de foto, dus ik heb alleen te delen het moment dat Driekus weer in het land was en dat Inge weer in de ambulance ging en dat Driekus dat helemaal volgde, ook zo bijzonder. Inge is vanochtend overleden. Lieve Inge, ik zal altijd van je blijven houden."

Het verhaal van Drikus en hoe Inge met Bert in contact kwam, kunt u lezen door op deze link te klikken. Rust zacht, lieve Inge, en duizend dank voor alles wat je voor de Leemweg hebt gedaan. Wij zullen je nooit vergeten.

drikkus knuffelkoekleine drikusDrikus neemt_afscheid

Victoria met 21 jaar overleden

victoriaOp 6 Juni moest Bert helaas een van zijn oudste bewoonsters laten inslapen: de moedige, door haar vluchtpoging door heel Nederland bekend geworden koe Victoria. Victoria ontsnapte 19 jaar geleden uit een slachthuis in Friesland en bleef zes dagen lang rennen voor haar leven. Gedurende die zes dagen werd ze wereldnieuws. Cameraploegen filmden haar, terwijl ze over besneeuwde weilanden galoppeerde, over sloten sprong en door winkelstraten liep. Ze had geen naam, maar toen ze eindelijk gevangen werd, kreeg ze een naam die deze heldhaftige dame eer aandeed: Victoria. Journaliste Karin de Mik kocht haar vrij en bracht haar naar Bert. Het heeft heel lang geduurd voordat Victoria tot rust kwam. Ze werd door haar traumatische ervaringen nooit een knuffelkoe, alleen Bert kon bij haar in de buurt komen. Maar ze heeft een lang en gelukkig leven gehad op de Leemweg, in het gezelschap van de kudde en haar hartsvriendin Claartje, die nog een paar jaar ouder is dan Victoria. Op 6 juni kon Victoria opeens niet meer overeind komen. Haar lichaam was op. Bert heeft haar toen moeten laten inslapen. Rust zacht, moedige Victoria.

Stier Rene geadopteerd door naamgenote

Rene 3Rene is de mannelijke helft van een tweeling, die in mei 2016 ergens in een weiland bij Callantsoog werd geboren. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft, zouden de kalveren onherroepelijk naar de slacht gaan. Een paar dierenvrienden, die toevallig net langs het weiland reden waar het pasgebroen tweetal lag, kocht de tweeling vrij en nu mogen Rene en zijn tweelingzus van een heel lang leven op de Leemweg genieten. En er is nog meer goed nieuws, want er heeft zich alweer een adoptante aangediend, die tevens zijn naam deelt. Renée, names de vrijwilligers van de Leemweg, hartelijk bedankt voor deze adoptie, want alle hulp is meer dan welkom!

Deeladoptie voor Kees

Kees 3De tweejarige Kees, onze prachtige grijze os, die dankzij de negenjarige Lucia een enkele reis richting het slachthuis bespaard bleef, is gedeeltelijk geadopteerd door dierenvriendin José uit Bakel. José woont naar eigen zeggen helaas te ver weg om ook op een andere manier bij te dragen aan de stichting, maar is blij dat ze op deze manier voor een klein deel haar bijdrage kan leveren aan een beter leven voor dieren. Namens alle vrijwilligers van de Leemweg willen wij José bij deze heel hartelijk danken voor haar deeladoptie van Kees. Iedere adoptie is een enorme steun voor ons.