Nieuwe deeladoptie voor Kleine Alida

Kleine Alida_3De eerste adoptie van 2017 is een feit: onze Kleine Alida heeft inmiddels de tweede deeladoptie op haar naam staan. Door een koeienfan, die liever anoniem wil blijven. Omdat er tot een paar jaar geleden ook een oudere Alida in de wei stond, is deze Alida tot ‘Kleine Alida’ omgedoopt, al is ze niet zoveel kleiner dan haar inmiddels overleden, 9 jaar oudere naamgenote. Kleine Alida, een rode Blaarkop, is een ontzettend lieve en aanhankelijke koe. Ze is afkomstig van dezelfde boerderij als Doortje, een andere koe uit onze kudde. De twee koeiendames zijn dan ook grote vriendinnen en grazen altijd naast elkaar. De foto hiernaast is vorige zomer genomen, toen Kleine Alida heerlijk wijdbeens van de zon lag te genieten. Aan de anonieme adoptant, onze hartelijke dank voor deze deeladoptie!

Het jaar 2016

Het was weer een bewogen jaar op de Leemweg. Met hele mooie, maar ook verdrietige gebeurtenissen. Bij een stichting, waar gemiddeld 45 runderen wonen en waarvan minstens de helft flink op leeftijd is, hoort afscheid nemen helaas bij de realiteit van alledag. Dit jaar moest Bert Hollander afscheid nemen van zijn grote vriend Bikkel, de indrukwekkende reus die al jaren vaste bewoner van de zandbedstal was, maar ook van Pandora, die via een weddenschap op de Leemweg terecht was gekomen, ex-slachthuiskoe Tuge, Lucky, die helaas een tumor bleek te hebben, Pinky, die bekend stond om haar lieve en sociale aard en dikbil Melotte. Behalve Lucky, die aan de gevolgen van haar ziekte overleed, zijn alle koeien overleden aan de gevolgen van hun hoge leeftijd. Allen mogen ze terugkijken op een leven in vrede en vrijheid, omringd door de zorg van Bert en zijn vrijwilligers. En daarvoor doen we het. Maar er was ook een hoop goed nieuws! De Leemweg kreeg er een aantal nieuwe bewoners bij, waaronder het te vroeg geboren kalfje Sientje, ex-gezelschapskoe Betsie en Jantje, die door haar eigenaar van een wisse dood werd gered door Bert te bellen. En er waren dit jaar maar liefst 10 nieuwe adopties! Deci, Tuge, Campina, Axel, Jantje, Sientje, Wakamoe, Betsie, Joke en Sjoukje mochten zich in 2016 verheugen op een (deel) adoptie. Wij willen de adoptanten en alle donateurs bij deze nogmaals heel hartelijk bedanken voor hun steun en interesse in de Leemweg, want zonder u zouden wij ons werk niet kunnen doen. Ook kregen we een partij gratis medicijnen van de stichting Handen voor Pootjes, startte de schilder Ron Nijkamp op eigen initiatief een crowdfunding-actie voor de Leemweg, waarvoor hij prachtige schilderijen van de bewoners heeft gemaakt, werd de Leemweg uitgelicht in een aantal Duitstalige media en kreeg onze Facebook-pagina er maar liefst 2000 likes bij. Het gaat dus goed met de Leemweg, en wij gaan er in 2017 dan ook weer vol tegenaan. Voor de koeien en voor de bewustwording over de toestanden in de vlees- en melk industrie.

Wij wensen u allen een heel gelukkig en gezond 2017!

IMG 4117IMG 4154IMG 4174

Eindejaarsgroet en donatie van familie de Boer

IMG 4188We kregen deze week een lieve mail van familie E. de Boer. Deze luidde: Beste Mensen, we volgen jullie goede werk al een tijdje en sluiten dit jaar graag af met een donatie. Dat 2017 een goed jaar voor jullie stichting én de koeien mag zijn. Hartelijke groet, Familie E. de Boer.

Lieve familie de Boer, wij danken jullie heel hartelijk voor dit koe-vriendelijke eindejaarscadeau. Alle donaties aan de Leemweg gaan voor de volle 100% naar de koeien, dus het geld komt goed terecht. En namens de vrijwilligers van de Leemweg wensen wij jullie ook een heel fijn uiteinde!

 

Een koe voor de kerst

Sjoukje 2_-_KopieTom uit België heeft dit jaar besloten om zijn Sarah, die op 24 december haar verjaardag viert, een wel heel bijzonder cadeau te geven: een adoptiekoe. De keus is gevallen op Holstein-Frisian koe Sjoukje, die na meer dan 100.000 liter melk te hebben gegeven, vorig jaar met pensioen mocht gaan op de Leemweg. Dat noemen we nog eens een diervriendelijke manier om een verjaardag/kerst te vieren! Sarah, namens de Leemweg van harte gefeliciteerd met je verjaardag en je kerst-koe.

De Leemweg wenst u een een gezellig kerstfeest

Sientje 2Het jaar zit er al bijna weer op. De kudde van Bert staat sinds begin december weer lekker op stal, laat de winter maar komen! Namens de Leemweg en alle vrijwilligers wensen wij iedereen die de Leemweg in 2016 heeft gevolgd, met een gift of adoptie heeft ondersteund of een bezoek aan de stichting heeft gebracht, een heel fijn, vredig en warm kerstfeest en een loeigoed 2017!!!

Leemweg voor de derde keer voorgedragen voor gift ING Fonds

Haline en_AnnieBert en zijn koeien zijn opnieuw blij. Het is Titia Gerritzen, die bij de ING werkt, opnieuw gelukt! Zij heeft De Leemweg dit jaar voor de derde keer op rij voorgedragen voor een gift van het ING Nederland Fonds voor Medewerkers. En de donatie is weer toegekend, duizend euro wel te verstaan.

Hartelijk dank ING, hartelijk dank Titia Gerritzen!

Melotte met 18 jaar overleden

Melotte2Er is helaas alweer een sterfgeval op de Leemweg: deze week is de 18 jarige Melotte aan de gevolgen van haar ouderdom overleden. Bert vertelt hierover: "Melotte was langzaam maar zeker steeds zwakker geworden. Sinds vrijdag kon ze ineens heel slecht overeind komen. En vandaag ging het helemaal niet meer, dus toen kwam het moeilijke besluit om haar in te laten slapen. Melotte was een vriendelijke, lieve en hele sociale koe, altijd de anderen aan het aanhalen en aan het zorgen, ze zal ook op stal zeer gemist worden. Mijn lieve Melotte is 18 jr geworden, ik heb ruim 9 jr voor haar mogen zorgen." We zijn verdrietig dat we nu ook afscheid moeten nemen van Melotte, maar ze heeft de trotse leeftijd van 18 jaar mogen bereiken. Dat is 3x zou oud als de gemiddelde koe in de vlees- en melkindustrie.

Adoptante van overleden Pinky adopteert Joke

Joke rechts_-_KopieNa het droevige nieuws dat Pinky is overleden, heeft haar adoptante Janny uit Veenhuizen ervoor gekozen om de Leemweg toch te blijven ondersteunen met een nieuwe adoptie. Haar keuze is gevallen op Joke, die vorig jaar op de Leemweg is komen wonen. Joke begon haar leven als knuffelkalf op een kinderboerderij. Toen ze te groot werd, was het de bedoeling dat ze een enkeltje slachthuis zou krijgen. Gelukkig werd ze samen met haar soortgenote Bregje vrijgekocht door een dierenliefhebster, en mogen Joke en Bregje nu de rest van hun leven doorbrengen op de Leemweg. Janny, van harte bedankt dat je de Leemweg met deze nieuwe adoptie blijft steunen!

Pinky overleden

Pinky3Geen leuk nieuws op de Leemweg, zo tegen het einde van het jaar. Bij een koeienrusthuis komt het helaas voor, dat er kort op elkaar verschillende oudere bewoners aan hun leeftijd, of de gevolgen daarvan, overlijden. Bert heeft op 19 november afscheid moeten nemen van een hele lieve, sociale bewoonster, Pinky. Roodbonte Holstein-Friesian koe Pinky groeide op bij haar eigenaresse Diana, die Pinky als een troeteldier verwende. Ze werd geborsteld, uitgelaten en ze mocht zelfs mee het huis in. Kortom; Pinky werd enorm verwend. Pinky kreeg twee kalfjes, maar kon daarna niet meer drachtig worden. De boer bij wie Pinky ondertussen stond, had een sterk verouderde stal, waar de hoeven en poten van Pinky erg onder te lijden hadden. Uiteindelijk werd het de slacht of Bert. De keuze was niet moeilijk. Pinky kreeg een nieuw tehuis aan de Leemweg. Bert over Pinky:"Zo snel na Lucky is ook mijn lieve Pinky mij ontvallen. Gisteren zag ik aan haar mest dat ze ergens een bloeding moest hebben, met de dierenarts wel gelijk een behandeling ingezet, maar achteraf gezien was er geen redden meer aan. Pinky is net 14jr geworden, ik heb bijna 7 jr voor deze vrolijke en altijd blije koe mogen zorgen. Ik zal haar lieve, vriendelijke en wijze karakter erg missen." Rust zacht, lieve Pinky.

Afscheid van Lucky

Bert met_Lucky_en_Sientje_-_Kopie14956593 556221361245353_5994636643736879321_nVlak na het overlijden van Bikkel en Tuge, heeft Bert nu ook afscheid moeten nemen van koe Lucky. Bert: 'Mijn inlieve Lucky is na een veelbewogen leven niet meer. Lucky kwam 10 jr geleden, 4 jr oud, bij mij vanaf een jongveeopfok bedrijf, omdat ze niet drachtig kon worden. Al snel bleek dat ze wel drachtig was en na 4 maanden werd haar dochter Mesa geboren, waar ze stapelgek mee was. 4 jr later kwam de dreun (ook voor mij) dat ik Mesa na 2 operaties vanwege een darmverdraaing in moest laten slapen. Begin dit jaar kreeg Lucky steeds meer last van een oogtumor, die succesvol verwijderd is. In de loop van de afgelopen zomer werd ze langzaam maar zeker magerder, en op het laatst had ze ook neurologische storingen, wat wees op een hersentumor. Ze bleef vrolijk, totdat ze op 7 november niet meer overeind kon komen. Links op de (oude foto) Lucky met haar dochter Mesa, de gelukkigste tijd van haar leven.' De foto rechts is deze zomer gemaakt, vlak nadat Lucky's rechteroog verwijderd was. Lucky heeft nog een laatste heerlijke zomer en herfst op de Leemweg door mogen brengen. Haar levensverhaal is verhuisd naar onze in memoriam pagina

 

Een koe als verjaardagscadeau

Betsie 3_De negenjarige ex-gezelschapskoe Betsie, onze nieuwste aanwinst, heeft nog maar net haar eerste stappen op de weilanden rond de Leemweg gezet, en ze is alweer geadopteerd. Karima Ragab kreeg de adoptie van Betsie van haar echtgenoot, als origineel verjaarscadeau. Betsie is werkelijk een prachtige koe, de man van Karima heeft duidelijk een goede smaak! Het is natuurlijk ontzettend fijn dat Betsie zo snel een adoptant heeft gevonden, en ook fijn voor de Leemweg dat we er weer een donateur bij hebben. Namens Betsie, Bert en de vrijwilligers van de Leemweg, hartelijk dank!

Betsie nieuwe bewoonster van de Leemweg

Betsie 2_1Holstein-Friesian koe Betsie, was jarenlang de gezelschapskoe van een andere koe, waarmee opgetreden werd. De optredens waren zelfs op Oerol te zien. Betsie’s rol was om haar bekende soortgenote in haar vrije uurtjes gezelschap te houden. Toen deze koe overleed, besloot haar eigenaar dat Betsie een mooie oude dag verdiende. Hij belde Bert, en zo kwam Betsie in oktober van 2016 naar de Leemweg. Daar mag ze nu de rest van haar leven tussen de kudde van Bert doorbrengen.

Schilder Rob Nijkamp start crowdfunding actie voor de Leemweg

6475684De bekende Nederlandse koeienschilder Rob Nijkamp, die eerder een schilderij voor de Leemweg heeft gedoneerd, is op 26 september gestart met Project de Leemweg, een crowdfunding actie voor Stichting de Leemweg. Rob Nijkamp zegt hierover op zijn website: "Ik draag, als koeienschilder maar ook als dierenvriend, Stichting de Leemweg een warm hart toe. Om deze stichting te steunen, schilder ik van alle koeien op de Leemweg een portret. Tezamen met het verhaal achter de koe worden deze in olieverf geschilderde portretten opgenomen en uitgebracht in een educatief full-colour A-4 fotoboek. Van de opbrengst  gaat 50% naar Stichting de Leemweg. Wilt u mij helpen om dit project te realiseren zodat deze unieke koeien ook in de toekomst op de Leemweg kunnen blijven wonen?" De link naar de crowdfundingactie: Link naar voor de kunst

Meer over Rob Nijkamp en zijn kunst is te vinden op koeienschilder Rob Nijkamp

De introfilm over de actie is te zien via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=b3T9kHak88Q

 

Adoptant van overleden Tuge adopteert nieuwe koe

Wakamoe3Ondanks het verdrietige nieuws dat de Leemweg afscheid heeft moeten nemen van Tuge (21 jaar) zijn we verheugd om te mogen delen dat de voormalige adoptiemoeder van Tuge heeft besloten om de Leemweg te blijven steunen met een nieuwe adoptie. Bernadette heeft gekozen voor de oudste rode koe die nog niet geadopteerd was. De keuze is gevallen op Wakamoe (geboren in 1999). Wij zijn Bernadette natuurlijk enorm dankbaar, dat zij Wakamoe heeft uitgekozen en daarmee het werk van Stichting de Leemweg blijft steunen. Hartelijk dank Bernadette!

Tuge overleden

8188659De Leemweg is voor een deel een bejaardentehuis voor gehoornde bewoners, die behoorlijk op leeftijd zijn. Dat heeft dit jaar helaas tot gevolg gehad, dat een aantal oudere koeien binnen een relatief korte tijd zijn overleden. Bert heeft begin oktober weer afscheid moeten nemen van een van zijn koeien. Ontsnapte slachthuiskoe Tuge werd op 2 oktober plotseling erg ziek. Er leek een probleem te zitten in de pens (de voorraadmaag) passage. Bert heeft gelijk met de dierenarts een uitgebreide behandeling ingezet, maar de prognose voor Tuge was, mede door haar hoge leeftijd, slecht. De dierenarts wilde Tuge tot de volgende dag de kans geven om te herstellen, maar dezelfde avond was ze er zo slecht aan toe en had ze zoveel pijn, dat Bert uit liefde voor zijn koe besloten heeft om haar in te laten slapen. Bert: “In de 5 jaar dat dat Tuge bij mij geweest is, heb ik haar leren kennen als een lieve, vriendelijke en aanhankelijke koe, zeer sociaal ook naar haar kuddegenoten. Doordat ze uit het slachthuis ontsnapt was, leerden omstanders nog weleens dat haar karakter bij tijden ook weleens zeer pittig kon zijn. Mijn lieve Tuge is 22 jaar geworden.”

Adoptie voor de Benjamin van de Leemweg

Sientje 3Sientje, de jongste bewoonster van de Leemweg, is per september gedeeltelijk geadopteerd. Sientje is dit voorjaar pas op de Leemweg komen wonen. Sientje heeft een moeilijke start gehad: ze is te vroeg geboren en heeft daarna allerlei aandoeningen overwonnen, waar ze helaas wat longbeschadiging aan heeft overgehouden. Maar Sientje bleek een vechter, want ze is er nog steeds en het gaat nu hartstikke goed met haar. Ze is een ontzettend lief, nieuwsgierig en sociaal dier, dat zich kiplekker voelt tussen de kleine kudde vlakbij het huis van Bert. Sientje heeft een diepe vriendschap gesloten met os Kees, het tweetal is onafscheidelijk. Degene die Sientje heeft geadopteerd wil liever anoniem blijven, en dat respecteren wij natuurlijk. Toch willen wij names de vrijwilligers en Sientje, graag onze dank uitspreken voor deze nieuwe deeladoptie, want zonder de steun van onze adopteurs en donateurs, zouden wij ons werk niet kunnen doen! Voor meer nieuws, ga naar koeienblog

Twee keer verdrietig nieuws op de Leemweg

In augustus heeft Bert afscheid moeten nemen van twee boegbeelden van de Leemweg: koe Pandora (18 jaar) en os Bikkel (11 jaar). Pandora had het geluk, om via een weddenschap op de Leemweg terecht te zijn gekomen. Het enige offer dat ze daarvoor moest brengen, was in het huwelijk te treden met een mens. Bikkel begon zijn leven als troetelstiertje op een Haagse kinderboerderij. Hij werd door een paar dierenvrienden gered voor een enkeltje slachthuis, toen hij te groot werd voor de kinderboerderij.

Waarom Bert afscheid moest nemen van zijn geliefde tweetal, kan het beste in zijn eigen woorden worden uitgelegd: "Pandora werd afgelopen winter langzaam maar zeker zwakker. Afgelopen voorjaar is ze toch het weiland ingegaan, totdat ze het daar niet meer kon bolwerken. Ik heb haar toen weer binnen gehaald in de zandbedstal, waar ze nog een paar gelukkige maanden heeft gehad. Totdat ze niet meer in de benen kon komen. En al verwacht je het al een tijd, dat je ze dan in moet laten slapen, is toch een schok en erg verdrietig. Vorig jaar zag je haar nog helemaal gelukkig als oppasmoeder van de toen nog kleine Kees. Ik heb ruim 11 jr mogen zorgen voor deze inlieve koe. Pandora is bijna 18 jaar geworden."

Over Bikkel: "Mijn grote vriend is niet meer. Ruim anderhalve week geleden heb ik Bikkel binnengehaald in de zandbedstal, omdat zijn achterhand (achterbenen) niet goed functioneerde, vanwege een zenuwbeknelling. Eerst leek hij daarvan te herstellen, maar gaandeweg werd hij toch slechter. Bikkel is ruim 11 jaar geworden, ik heb ruim 10 jaar voor hem gezorgd. Ik ga zijn lieve karakter en zijn imposante verschijning erg missen."

De levensverhalen van Pandora en Bikkel zijn inmiddels verplaatst naar de in memoriam pagina.

14117834 524990961035060 8687888496389928958 nIMG 4103

Kleine deeladoptie voor nieuwe bewoonster Jantje

Jantje rechtsZe is nog niet lang op de Leemweg, maar onze nieuwste bewoonster Jantje heeft nu al een kleine deeladoptie op haar naam staan. Holstein Friesian koe Jantje is in mei van 2016 naar de Leemweg gekomen. Jantje was in eerste instantie van haar vorige eigenaar naar de buurboer van Bert verhuisd. Eenmaal daar aangekomen, bleek dat haar vorige eigenaar Jantje niet correct had geregistreerd. Het overheidsbeleid in dit soort gevallen, is dat het dier in kwestie dan moet worden doodgespoten. Dit ging de buurman van Bert gelukkig ook veel te ver, dus toen hij bij diezelfde overheid ontheffing had aangevraagd en gekregen, bracht hij zijn koe naar de Leemweg. Nu mag Jantje voor de rest van haar leven bij de rundveeopvang blijven, en dankzij een paar dierenvrienden uit Almere is Jantje nu ook nog gedeeltelijk geadopteerd. Voor meer berichten, ga naar koeienblog

De Leemweg onvangt een partij gratis medicijnen van Handen voor Pootjes

IMG 4168Deze week heeft Bert een partij gratis medicijnen van de Stichting Handen voor Pootjes mogen ophalen. Deze stichting heeft als doelstelling om hulp te bieden aan binnen- en buitenlandse dieren en aan de personen, organisaties en verenigingen die zich om deze dieren bekommeren. Deze keer was er een partij medicijnen ingezameld, waarvan een deel geschikt bleek te zijn voor rundvee. Namens Stichting de Leemweg willen wij bij deze Handen voor Pootjes heel hartelijk bedanken!

Deeladoptie Axel door Leemwegdonatrice

Axel 2We zijn verheugd om te vermelden dat er weer een bewoner van Stichting de Leemweg gedeeltelijk is geadopteerd. Holstein-Friesian stier Axel werd in 2014 veel te vroeg geboren. Het piepkleine stiertje werd daardoor het troeteldier van de boerin. Deze boerin wilde dan ook niet dat Axel naar een mesterij zou gaan. En zo werd het pechvogeltje Axel een gelukskalf. Hij mocht op 3 november 2014 op de Leemweg komen wonen. En nu is hij ook nog gedeeltelijk geadopteerd door Eveline uit Culemborg, die de Leemweg al een tijdje met een maandelijkse bijdrage ondersteunt. Namens Axel en de vrijwilligers van de Leemweg, geweldig bedankt Eveline! Voor meer berichten, ga naar koeienblog